Zwarte piet over nieuwe onregelmatigheden in slachthuis wordt naar elkaar doorgespeeld

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft afgelopen vrijdag 14 december 2018 opnieuw schokkende beelden naar buiten gebracht uit een Vlaams slachthuis. Na Izegem en Tielt heeft een onderzoeksteam van de organisatie in september verborgen camera’s geplaatst bij slachthuis VanDrie in Hasselt. Animal Rights vraagt de onmiddellijke sluiting van het slachthuis.

Kalveren worden routinematig bewerkt met een elektrische veedrijver. Ze worden natgespoten om de intensiteit van de schok te vergroten

Onwillige kalveren worden gewelddadig aan hun oren en hun staart getrokken, en ze worden geschopt. In de beelden is te zien hoe kalveren routinematig worden bewerkt met een elektrische veedrijver: op het hoofd, het lichaam en tegen de anus. Dieren worden natgespoten om de intensiteit van de schok te vergroten en zelfs met de veedrijver bewerkt als ze onmogelijk vooruit kunnen bewegen. Daarnaast worden dieren met drijfstokken in het gezicht geslagen en in de anus gepord. 

“Boeren, transporteurs, slachthuismedewerkers en anderen in de vee-industrie zouden geen toegang mogen hebben tot deze martelwerktuigen”, aldus campagnecoördinator Els van Campenhout.

Animal Rights klaagt verder de mishandeling aan van onwillige runderen met een pneumatisch penschiettoestel. “Het toestel wordt regelmatig verkeerd geplaatst zodat de dieren ‘enkel’ verwond worden, wat herhaald schieten noodzakelijk maakt voor bedwelming”, luidt het.

Eerste reactie van

Het federaal Voedselagentschap (FAVV) is sinds 2014 niet meer bevoegd voor de controles op dierenwelzijn in de slachthuizen, melden zowel het FAVV zelf als federaal minister van Landbouw Denis Ducarme na kritiek van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Deze laatste stelde, naar aanleiding van de beelden die dierenrechtenorganisatie Animal Rights had gemaakt in het slachthuis VanDrie in Hasselt, dat de huidige federale controle door het FAVV niet volstaat.

In de beelden van Animal Rights is onder meer te zien hoe kalveren worden bewerkt met een elektrische veedrijver. “De beelden worden op dit moment onderzocht”, reageerde Vlaams dierenwelzijnsminister Ben Weyts in verschillende media. “Maar als de getuigenissen iets bewijzen, dan is het wel dat de huidige federale controle door het FAVV niet volstaat.”

“De controles rond dierenwelzijn worden op basis van instructies van de gewestelijke bevoegde diensten uitgevoerd”, reageert het FAVV op de uitspraak van minister Weyts. “Dat hebben de federale en gewestelijke bevoegde ministers afgesproken in een samenwerkingsprotocol.” De dierenartsen moeten de gewestelijke diensten inlichten als ze onregelmatigheden vaststellen en het zijn de gewesten die corrigerende maatregelen of sancties opleggen, klinkt het. Het FAVV benadrukt dat het enkel de praktische organisatie op zich neemt en de dierenartsen ter beschikking stelt.

Volgens het Voedselagentschap hebben de dierenartsen wel degelijk onregelmatigheden vastgesteld. “Ze hebben dat ook gerapporteerd aan de Vlaamse bevoegde inspectiedienst, die reeds maatregelen zou genomen hebben”, klinkt het. Het FAVV zegt “als goede huisvader” steeds geprobeerd te hebben om mee te werken aan een oplossing voor de controles in slachthuizen, maar roept op om de volledige organisatie van de controle op dierenwelzijn door te geven aan de gewesten, “gelet op de voortdurende controverse”.

Ook federaal minister van Landbouw Denis Ducarme wijst erop dat dierenwelzijn sinds de zesde staatshervorming een regionale bevoegdheid is. “Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid opnemen. Daarom nodig ik minister Weyts uit zijn verantwoordelijkheid op het vlak van dierenwelzijn volop op te nemen”, aldus Ducarme, er ook op wijzend dat het FAVV sinds 1 juli 2014 niet langer bevoegd is voor controles op dierenwelzijn.

De Morgen en Bron: Belga

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*