Zware gevangenisstraffen na het paardenvleesschandaal

De Parijse strafrechtbank veroordeelde twee voormalige bestuurders van Spanghero en twee Nederlandse tussenpersonen tot verschillende straffen, waaronder gevangenisstraffen. Ze werden beschuldigd van de verkoop van paardenvlees als rundvlees.

De beroemde paardenvleeslasagne, weet je nog? Het is moeilijk om dat schandaal te vergeten. Het begon allemaal met de ontdekking in Ierland, in januari 2013, waar paardenvlees als “pure biefstuk” in de supermarkten werd verkocht. Vervolgens was er Findus met Tavola, lasagne-producten en een Luxemburgse dochteronderneming van de Comigel-groep die gespecialiseerd is in diepvriesgerechten. Het vlees dat in deze lasagne’s werd gebruikt, was afkomstig van Spanghero, het vleesverwerkende bedrijf, dat via Johannès Fasen’s Draap Trading, gevestigd op Cyprus, en Hendricus Windmeijer, gevestigd in Breda, bij Roemeense slachterijen werd bevoorraad.

Twee jaar gevangenis

Afgelopen dinsdag werd Spanghero’s voormalige directeur, die samen met drie andere verdachten in het runderpaardenvleesschandaal werd berecht, door de Franse rechtbanken veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan 18 maanden voorwaardelijk.Het Parijse Strafhof heeft Jacques Poujol schuldig bevonden aan bedrog in deze paardenvlees-zaak. In het bijzonder werd hij beschuldigd van de verkoop van meer dan 500 ton paarden als rundvlees aan kant-en-klaarmaaltijdenfabrikant Tavola tussen 2012 en 2013 in een frauduleuze overeenkomst met de Nederlandse handelaar Johannes Fasen, die met een arrestatiebevel tot twee jaar werd veroordeeld.

Patrice Monguillon, voormalig directeur van de Castelnaudary site waar het vlees werd verpakt, en de andere Nederlandse handelaar, Hendricus Wimdmeijer, kregen beiden een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*