Zullen de prijzen sterk stijgen? Moeten we inflatie vrezen?

Het spook van de inflatie waart door Europa, maar de voedselprijzen vertonen nog geen tekenen. Econoom Ivan Van De Cloot noemt het het ketchup moment.

In België bedraagt de inflatie op jaarbasis 3,8%, maar dit komt nog niet tot uiting in de voedselprijzen. Verse levensmiddelen maken slechts 5% uit van de consumptieprijzenkorf van de Europese consument en dragen minder bij tot de inflatie dan om het even welk van de huidige componenten. Verwerkt voedsel wordt samen met alcohol en tabak gegroepeerd en neemt drie keer zoveel van de mand in beslag. Vooral de energieprijzen zijn momenteel de drijvende kracht achter de jaarlijkse inflatie. Toch zullen de Belgen in de nabije toekomst waarschijnlijk ook te maken krijgen met een stijging van de voedselprijzen in de supermarkten. Dat schrijft De Tijd, die bronnen bij verschillende voedingsbedrijven en supermarkten citeert.

Prijsverhogingen in 2021 binnen verse en verwerkte voeding?

Leveranciers en supermarkten onderhandelen momenteel onderling over de prijzen die zij vanaf januari zullen betalen. “Veel bedrijven bieden een verhoging van 5 tot 10%, maar er zijn er ook die ons tot 25% meer willen aanrekenen.

De laatste jaren bleef de inflatie op een laag peil, zelfs in tijden van de coronacrisis en ondanks de hyperactiviteit van de centrale banken. Hoofdeconoom Ivan Van de Cloot van de denktank Itinera spreekt echter van het ketchupmoment: “Vergelijk het met een lange periode van kloppen op de ketchupfles die plots leidt tot een explosie van ketchup op het bord. Zo kan het lang uitblijven van inflatie leiden tot een plotse, scherpe explosie van de prijzen. De Europese Centrale Bank gaat er altijd van uit dat dit een tijdelijk verschijnsel is, maar een belangrijke vraag vandaag is of de ECB zich kan vergissen. Aanhoudende inflatie is een belangrijk risicoscenario.”

Bron: Vilt

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*