Zuivelproducent Arla wil melk zonder CO2-uitstoot in 2050

De Scandinavische zuivelproducent Arla wil de CO2-uitstoot per liter melk de komende tien jaar met 30 procent verminderen. In 2050 moet melk zonder uitstoot van broeikasgassen geproduceerd kunnen worden. Om dat te bereiken, heeft de zuivelgigant afspraken gemaakt met de aangesloten boeren.

Bij het Zweeds-Deense Arla zijn ongeveer 10.300 boeren aangesloten uit Denemarken, Zweden, Duitsland, Luxemburg, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De coöperatie is de grootste in Europa en verkoopt zuivelproducten door heel Europa. “We willen onze positie als leidende boerencoöperatie gebruiken om de transitie naar een duurzame zuivelproductie te versnellen”, stelt Jan Toft Nørgaard, boer en voorzitter van Arla Foods.

Strategie

Een nieuwe strategie moet er allereerst voor zorgen dat per liter melk in 2030 30 procent minder CO2 uitgestoten wordt. De grootste rol in het bereiken van het doel, is weggelegd voor de boeren. Een lagere uitstoot kan onder andere bereikt worden door aanpassingen in het voedsel voor de koeien. Zij stoten hierdoor minder methaan uit. Ook is er winst te behalen door ander gebruik van mest en door het gebruik van hernieuwbare energie. Volgens Arla wordt op dit moment 61 procent van de benodigde energie opgewekt door zonnepanelen, biogas of windturbines op de boerderijen.

De zuivelproducent werkt al sinds 2013 aan het terugdringen van de CO2-uitstoot op boerderijen. Dat gebeurt onder andere door voorlichtingen aan boeren en door het uitvoeren van klimaatscans. “De scan is heel motiverend, omdat het de potentie voor CO2-reductie laat zien. Dat leidt vaak tot kostenbesparingen”, stelt Nørgaard.

Verpakkingen

Naast de besparingen in de melkproductie pakte Arla eerder al de verpakkingen aan. Vorig jaar werd in Nederland een verpakking van ongebleekt bruin karton geïntroduceerd. De verpakking bespaart volgens Arla 34 procent aan CO2-uitstoot.

In Nederland werkt concurrent FrieslandCampina ook hard aan de verduurzaming van de melkproductie. Zo introduceerde het bedrijf in 2018 een duurzame melkstroom en wordt met Natuurmonumenten boeren ondersteund bij het verhogen van de biodiversiteit op hun bedrijf.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*