Zonneserres in Zuid-Euopa bieden de oplossing in deze energiecrisis voor de groenten en fruitteelt tijdens de winter

Nu de zomer ten einde loopt, bereiden de eigenaars van de zonneserres in het zuidoosten van Spanje, in de provincies Almeria en Granada, zich voor op de herfst- en wintermaanden. Wanneer het door ongunstige weersomstandigheden en lage temperaturen moeilijker wordt om groenten en fruit in onze streken te telen, zullen de Spaanse zonnekassen de Europeanen tijdens de koudere maanden wél kunnen bevoorraden.

Omdat zonneserres geen fossiele brandstoffen verbruiken, zullen stijgingen van de gas- en elektriciteitsprijzen weinig gevolgen hebben voor de gewassen in deze regio’s in het zuidoosten van Spanje.

Zoals het Cute Solar consortium opmerkt: “De meeste Europese landen hebben fossiele brandstoffen nodig om de omstandigheden voor de groente- en fruitteelt te simuleren die vergelijkbaar zijn met die in de zonneserres in Zuid-Spanje. Door de hoge prijzen moeten veel boeren in Midden- en Noord-Europa hun gewassen oogsten voordat het weer verslechtert, of deze winter hoge kosten betalen. Het goede klimaat van Almeria en de kust van Granada daarentegen, waar de zon 3.300 uur per jaar schijnt, zorgt ervoor dat de gewassen krachtig kunnen groeien zonder dat er energiebronnen van buitenaf nodig zijn.

Zonneserres, de moestuin van Europa

Net als in het vorige seizoen zal een oppervlakte van ongeveer 35.000 hectare worden gebruikt voor de teelt. Volgens het Cute Solar consortium is de teelt van tomaten (+14%), komkommers (+5%) en paprika’s (+2%) toegenomen. Courgette en aubergine zijn minder populair en verliezen respectievelijk 15% en 10% van de teeltoppervlakten. De eerste vruchten zijn al zichtbaar op de belangrijkste Europese markten.

Evenals vorig seizoen wordt dit jaar een oogst van 4,5 miljoen ton groenten en fruit verwacht. Daarmee zal 60% van de Europese markt tijdens de wintermaanden worden bevoorraad.

Biologische teelt in opmars

Voor de teelt van groenten en fruit maken de Spaanse zonneserres ook gebruik van hulporganismen voor ongediertebestrijding of bestuiving. Dit betekent dat ongedierte wordt bestreden door andere insecten en mijten die als natuurlijke vijanden fungeren. Het resultaat is niet alleen een gezondere werkomgeving voor de mensen en een bijdrage aan een duurzaam milieu, maar ook een betere bescherming van de planten zodat deze sterker worden en het fruit beter smaakt.

Het gebruik van hulpinsecten, die natuurlijke vijanden van ongedierte zijn, is het hoogst in de paprikaproductie (99%). Daarna volgen komkommers (80%), aubergine (79%), tomaten (70%) en courgettes (25%), die ook van deze techniek gebruik maken.

ZONNESERRE: een gesloten structuur, bedekt met een plastic folie, waardoor de zonnestralen het licht binnenlaten dat de planten nodig hebben om tijdens de wintermaanden de voor hun ontwikkeling noodzakelijke temperatuur te handhaven, zodat ze aan fotosynthese kunnen doen. Tijdens dit proces produceren de planten voedingsstoffen uit de CO2 die zij uit de lucht opnemen en geven zij grote hoeveelhedZonneen zuurstof af aan de atmosfeer. Zonnekassen verschillen sterk van andere productiemethoden, waarbij gebruik wordt gemaakt van verwarmings- en verlichtingssystemen op basis van fossiele brandstoffen, die tot 30% meer energie verbruiken en dus schadelijk zijn voor het milieu. Wat is een zonneserres niet? Een serre die is uitgerust met zonnepanelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit, die kan worden gebruikt voor kunstmatige verwarming of plantverlichting.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*