“Zin in gebotteld water neemt af naarmate mensen zich meer op duurzaamheid richten”, aldus enquête Aqualex

Bijna één Belg op drie (30%) drinkt slechts 0,5 liter per dag. De populariteit van gebotteld water neemt af naarmate de mensen zich meer op duurzaamheid richten. Dit zijn een paar resultaten gedistilleerd uit de enquête verricht onder 1000 Belgen* op vraag van Aqualex, een snelgroeiend bedrijf dat gevestigd is in Deerlijk-West-Vlaanderen. De studie werd (niet toevallig) gepubliceerd op Wereldwaterdag (22 maart). Bovendien kiest de jongere generatie steeds vaker voor gefilterd water. Dit is een trend waar Aqualex, met zijn 50 werknemers, van wil profiteren.

Het bedrijf van Alexander Vanlerberghe maakt van leidingwater een premium product (drinkwatersystemen in designverpakking) dat zowel lekker als gemakkelijk in gebruik is. “Op die manier moedigen we de Belgen aan om meer water te drinken en niet-duurzaam flessenwater tot het verleden te laten behoren”, zegt Alexander Vanlerberghe.

De door Aqualex bestelde studie is in vele opzichten onthullend. Hoewel de Belgen zich bewust zijn van de gezondheidsvoordelen van water, haalt slechts 37% van de ondervraagden de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1,5 liter water. Hoe ouder je wordt, hoe minder water je drinkt: Terwijl bijna de helft van de respondenten onder de 35 (47%) zegt ten minste 1,5 liter water per dag te drinken, doet minder dan een op de drie (28%) van de 55-plussers dat. Bijna één Belg op drie (30%) drinkt slechts 0,5 liter per dag (24% van de Belgen jonger dan 35 tegenover 38% van de 55-plussers).

De 55-plussers in de fles

De verdeling tussen consumenten van gebotteld water en van leidingwater in België is precies dezelfde. De respondenten zeggen dat zij om duurzaamheidsredenen voor kraanwater kiezen (66%), hoewel de smaak momenteel een remmende factor lijkt te zijn: meer dan de helft van de respondenten (57%) die momenteel niet van kraanwater houden, zegt dat zij er meer van zouden drinken als de smaak zou verbeteren. Bijgevolg is gefilterd leidingwater populair bij de jongere generatie: 39% van de mensen onder de 35 drinkt meestal gefilterd leidingwater, tegenover 20% van de mensen boven de 55. De drie belangrijkste redenen waarom kraanwater niet langer populair is, zijn: Smaak, gebruiksgemak en veiligheid.

Alexander Vanlerberghe, CEO van Aqualex, licht deze bevindingen toe. “De enquête bevestigt dat de jongere generatie positief staat tegenover leidingwater,” zegt Vanlerberghe. “Veel mensen houden echter niet van de smaak van kraanwater of drinken liever koolzuurhoudend water. Wij voorzien in deze behoeften met onze design kranen en waterkoelers. Door koud, warm en bruisend gefilterd water rechtstreeks uit de kraan aan te bieden, verbeteren we de smaak, maximaliseren we het gebruiksgemak en moedigen we de Belgen aan om meer water te drinken, zodat ze hun doel om 1,5 liter water per dag te drinken gemakkelijk kunnen bereiken.”

Duurzaam gaat langer mee

Ook op het vlak van duurzaamheid heeft Alexander Vanlerberghe een duidelijke visie. “We hebben Aqualex in 2010 opgericht met het volgende uitgangspunt: “Waarom moeten we steeds met flessen sjouwen en te veel betalen als drinkwater gewoon uit de kraan komt?” Met onze producten komen wij tegemoet aan de drinkwaterbehoeften van de Belgen en bieden wij de meest milieuvriendelijke oplossing. De overstap van gebotteld water naar kraanwater is reeds duidelijk zichtbaar bij de jongere generatie. Ik ben ervan overtuigd dat gebotteld water over 10 jaar tot het verleden zal behoren en dat we deze flessen alleen nog in een museum zullen aantreffen.

Innovatie voorop

De baas van Aqualex zegt ook dat hij en zijn bedrijf voortdurend werken aan innovaties op het gebied van drinkwater die voldoen aan de eisen van smaak, design en milieuvriendelijkheid. “Toen de coronacrisis uitbrak, ontwikkelde het R&D-team in enkele weken tijd de gepatenteerde Aqualex Touchless®-sensortechnologie, waarmee alle kranen en waterkoelers aanraakvrij en hygiënisch kunnen zijn”, legt nog Vanlerberghe uit. “Voor 2021 zijn ook nieuwe producten gepland, met het oog op een toekomst zonder gebotteld water.”

Enquête Aqualex

Dagelijks minstens de aanbevolen hoeveelheid van 1,5 liter water drinken. Het lijkt eenvoudig, maar toch slaagt 63% van de Belgen daar niet in. Bijna 1 op 3 Belgen (30%) drinkt amper 0,5 liter per dag. Dit blijkt uit een onderzoek van AQUALEX bij 1000 Belgen.* Verder blijkt uit de enquête dat de populariteit van flessenwater te lijden heeft onder de duurzaamheidstrend. Kraanwater is in opmars, al blijft de smaak van leidingwater een remmende factor. De jonge generatie kiest daarnaast ook steeds vaker voor gefilterd water: 1 op 4 respondenten jonger dan 35 jaar (39%) drinkt zelfs meestal gefilterd kraanwater. Een trend waar AQUALEX graag op inspeelt. “Wij transformeren kraanwater in een premium product dat lekker en gebruiksvriendelijk is. Zo stimuleren we Belgen om meer water te drinken en verbannen we onduurzaam flessenwater naar het verleden,” aldus Alexander Vanlerberghe, CEO van AQUALEX. Lees verder * * Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van AQUALEX tussen 12 en 16 februari 2021 bij 1.000 Belgen, representatief op geslacht, provincie, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02%. Cijfers enkel gebruiken met vermelding van AQUALEX.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*