Zal er in 2023 Belgische zalm op uw bord liggen?

Columbi Salmon is een toonaangevend Noors bedrijf met meer dan 100 jaar ervaring in het kweken van zalm. In 2021 zal een productieafdeling van Columbi zich vestigen op het industrieterrein Plassendale 1 in de haven van Oostende. In totaal zal 13,5 ha worden bezet. De kweekmethode die op de site wordt ontwikkeld is uniek in Europa. De totale investering bedraagt 150 miljoen euro. Vermoedelijk worden tussen de 80 – 100 rechtstreekse arbeidsplaatsen door deze investering gecreêerd.

Columbi Salmon zal Atlantische zalm (van ei tot volwassen zalm) kweken in tanks op het land. Dit wordt de grootste Atlantische zalmkwekerij ‘aan land’ in Europa. In 2023 willen ze volledig operationeel zijn en jaarlijks 15.000 ton Atlantische zalm kweken.

Anders Hagen, CEO Columbi Salmon: “We kozen voor Haven Oostende omdat ze onze bedrijfsbehoeften onmiddellijk begrepen. Ze anticipeerden snel en stelden een adequate oplossing voor. Deze perfecte locatie is perfect op tijd voor ons.”


Positieve ommezwaai

Zal er in 2023 Belgische zalm op uw bord liggen?
Charlotte Verkeyn (LinkedIn)

“Met de komst van deze kwekerij worden 80 tot 100 banen in Oostende gecreëerd. Het feit dat Columbi Salmon zich richt op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van de zalmproductie is volledig in lijn met onze visie voor de toekomst”, zegt Charlotte Verkeyn, voorzitter van de Haven Oostende. “Nu de marine ook haar mijnbestrijdingsactiviteiten in Oostende uitbreidt, kunnen we spreken van een verdere positieve ommezwaai van de haven.

Biogas

De acht stichters hebben een ruime ervaring in zowel de maritieme technologie als in de financiële sector. Door dichter bij de consumentenmarkt te produceren, wordt de CO2-uitstoot drastisch verminderd. Ten tweede wordt de visafvalstroom gebruikt voor de productie van biogas. Dat biogas in combinatie met zonne-energie zal 35% van de elektriciteitsbehoefte van het bedrijf dekken. Ten derde wordt een aquaponic-systeem uitgerold. Dit combineert hydrocultuur en aquacultuur in een ecologisch evenwicht.


Blauwe economie

Zal er in 2023 Belgische zalm op uw bord liggen?
Dirk Declerck (LinkedIn)

“Na Eca Robotics, Renasci en West Recycle is Columbi Salmon het vierde bedrijf dat Haven Oostende in anderhalf jaar tijd aantrekt. Het bewijst dat Haven Oostende een unieke zakenpartner is die actief bedrijven met watergerelateerde activiteiten faciliteert en het gepaste kader biedt. In dit geval zal er ook een nauwe samenwerking zijn met het Oostend Science Park en de UGent”, zegt Dirk Declerck, CEO en gedelegeerd bestuurder van Haven Oostende.

Beelden: Pexels

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*