Winnaars Fi Innovation Awards 2023 en Startup Innovation Challenge in Frankfurt onthuld

Informa Markets, organisator van het Fi evenementenportfolio, maakte gisteravond 28 november 2023 de winnaars bekend van de Fi Innovation Awards tijdens een schitterende ceremonie in de Panorama Hall, Messe Frankfurt. De finalisten wachtten met spanning op het oordeel van de jury. Eerder op de dag werden de winnaars van de Startup Innovation Challenge bekendgemaakt na een spannende ronde van live pitches in de Innovation Hub.

De Fi Innovation Awards zijn een eerbetoon aan de mensen, bedrijven en organisaties die baanbrekend werk verrichten en positieve veranderingen teweegbrengen in de F&B-branche. Ze worden beoordeeld door een panel van gerespecteerde professionals uit de branche onder leiding van Prof. Colin Dennis, voorzitter van de raad van trustees van IFIS en de British Nutrition Foundation (BNF).

Dit jaar werden 20 finalisten geselecteerd in zes categorieën. Op de dag van de jurering, 27 november, werd elke finalist uitgenodigd om zich aan de jury voor te stellen en de juryleden beoordeelden elke nominatie achter gesloten deuren om tot een beslissing te komen.

“Het jureren van de Fi Innovation Awards is altijd een zware taak, omdat het niveau van de inzendingen zo hoog is en alle finalisten waardige kandidaten zijn. Dit jaar was vooral duidelijk hoeveel werk de industrie steekt in innovatie die gezonder en duurzamer eten ondersteunt. In een tijd waarin er zoveel wordt gesproken over problemen en crises in de wereld, is het bemoedigend om te zien hoe bedrijven wetenschappelijke grenzen verleggen om oplossingen te vinden.” aldus Prof. Colin Dennis

De 2023 winnaars en ‘highly commended’ deelnemers

Sustainability Innovation Award: Ofi (winnaar) voor zijn inspanningen om klimaatactie te bevorderen via zijn Carbon Scenario Planner (CSP); KOA (zeer geprezen) voor zijn inspanningen om een nieuw ingrediënt in de waardeketen te introduceren door cacaopulp te upcyclen.

Innovatieprijs plantaardige producten: Hi-Food & Alianza Team (winnaar) voor Mirror Tissue, een reeks emulsies op oliebasis die zijn ontworpen om de functionele, structurele en sensorische eigenschappen van dierlijke vetten na te bootsen; ChickP Protein (winnaar) voor zijn functionele pure 90% isolaat van kikkererwteneiwit.

Sensorische innovatieprijs: Corbion (winnaar) voor PURAC® Powder MAX, een ingrediëntenserie waarmee fabrikanten zuurpannen en tabletten met een superieure zure smaak kunnen maken; AAK (eervol) voor CEBESTM Choco 15, een ingrediënt dat de cacaosmaak in cacaobotervervangers verbetert.

Prijs voor gezondheidsinnovatie: MycoTech (winnaar) voor FermentIQ PTP, een shiitake gefermenteerd erwten- en rijsteiwitpoeder dat het voedingspotentieel van plantaardige eiwitten helpt ontsluiten.

Food Tech Innovation Award: FrieslandCampina Professional (winnaar): voor zijn Kievit Vana Cappa X01 Foam Booster, die stikstofbubbels onder hoge druk in poedervorm produceert en consumenten in staat stelt om direct een schuimige cappuccinokoffie te maken; NIZO (eervol) voor zijn biopurificatieproces, een nieuwe benadering voor het verwijderen van ongewenste moleculen zoals off-flavours uit eiwitten op plantaardige basis met behulp van melkzuurbacteriën of gisten.

Kievit Vana Cappa X01 Foam Booster van FrieslandCampina

Innovatieprijs voor diversiteit en inclusie: Solidaridad (winnaar) voor haar inspanningen om vrouwen in de landbouw te stimuleren via haar Feminisation of Agriculture Supply Chains; Cargill (zeer eervol) voor haar programma Awalé 2.0, dat vrouwen en jonge ondernemers in Ivoorkust mondiger maakt.

Carolien Roseboom, Global Marketing Lead van FrieslandCampina Professional, nam de Food Tech Innovation Award in ontvangst: “Wat ons zo trots maakt, is dat deze prijs de eindeloze mogelijkheden erkent die onze Foam Booster fabrikanten biedt om sensorische nieuwigheden en nieuwe structuren te creëren, maar ook om de pijnpunten van onstabiel, dun, verzamelend schuim op te lossen. Ik kan me voorstellen dat dit ons zal motiveren om te blijven ontwikkelen op dit gebied.”

Startup Innovation Challenge: startups een duwtje in de rug geven

De Startup Innovation Challenge, nu in zijn achtste editie, is een awardsprogramma voor innovatie in F&B-ingrediënten en -technologie en biedt een uniek platform voor jonge bedrijven om bekendheid te krijgen bij een wereldwijd publiek, investeringen aan te trekken en hun producten en ideeën te laten zien aan invloedrijke spelers in de sector.

De laatste beoordelingsronde vond plaats in het Movenpick Hotel op 27 november, toen 20 finalisten hun innovatieve ingrediënten en disruptieve foodtech presenteerden aan een panel van deskundige juryleden. Op 28 november kregen ze de kans om opnieuw te pitchen – dit keer voor het Fi Europe publiek live op de beursvloer in de Innovation Hub. De winnaars werden vervolgens bekendgemaakt tijdens een ceremonie in de hub.

De winnaars van 2023

Chocolade zonder cacao van WNWN

Meest Innovatieve Voedings- & Drankingrediënt: EQUII
Meest Innovatieve Plantaardige of Alternatieve Ingrediënt: Arkeon
Meest Innovatieve Verwerkingstechnologie of Technologieplatform: NIUM
Meest innovatieve service of AI-oplossing ter ondersteuning van de F&B-sector: Deep Detection
Meest Innovatieve Duurzame Oplossing (Jury’s Choice award): Planet A Foods en WNWN Food Labs (voor het eerst twee winnaars in dezelfde categorie in deze competitie).

Michael Mitsakos, medeoprichter en voorzitter van Arkeon, zei: “We produceren aminozuren, maar we doen het heel anders – met CO2. We zijn erg blij dat dit door de jury is erkend als een waardevolle en levensvatbare benadering voor de productie van aminozuren.”

ChoViva van Planet-a-foods

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*