WHO brengt in juli verklaring over de zoetstof aspartaam die mogelijk kankerverwekkend is

Volgens het internationale persbureau Reuters zal de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de kunstmatige zoetstof aspartaam in juli als mogelijk kankerverwekkend bestempelen. Aspartaam* (E951), dat vaak wordt gebruikt in producten zoals cola light, sportdrankjes en kauwgom, zal worden geclassificeerd als “mogelijk kankerverwekkend” door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), de kankeronderzoekstak van de WHO.

In een onderzoek dat in juni werd uitgevoerd, evalueerde het IARC 1300 studies en onderzoeken van de afgelopen jaren. Eén onderzoek, uitgevoerd door het Ramazzini Instituut in Italië, legde een verband tussen de ontwikkeling van tumoren en aspartaam bij muizen en ratten.

Het onderzoek geeft geen richtlijnen voor veilige consumptieniveaus van aspartaam, omdat deze worden bepaald door het Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA), een panel van deskundigen op het gebied van voedseladditieven.

Er is kritiek geuit op het IARC-rapport. De International Sweeteners Association bekritiseerde de verklaring als zijnde niet wetenschappelijk volledig en uitte de bezorgdheid dat het consumenten zou kunnen misleiden. De International Council of Beverages Associations waarschuwde dat de verklaring consumenten onnodig zou kunnen misleiden tot het consumeren van meer suiker in plaats van te kiezen voor suikervrije of suikerarme alternatieven.

¨Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die op grote schaal wordt gebruikt als suikervervanger in verschillende voedingsmiddelen en dranken. Het is goedgekeurd voor gebruik in veel landen, waaronder de Verenigde Staten en de Europese Unie, waar het de voedseladditiefcode E951 heeft.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*