Whisky uit Oudenaarde verkozen tot beste whisky van Europa

Braeckman Single Grain Whisky, 12 jaar oud, ontving de prijs voor de beste Europese whisky volgens de Jum Murray’s Bible. Een bijzondere realisatie van de familiegraanstokerij in Oudenaarde, die zich de laatste jaren met succes heeft gespecialiseerd in de ambachtelijke en puur natuurlijke productie van whisky, naast gin en gin.

In 1918 richtte Achiel Braeckman in Nederzwalm een gedistilleerd bedrijf op. De distilleerderij en de jenever werden “De Blauwe Duif” genoemd. Vandaag, drie generaties later, wordt deze jenever nog steeds geproduceerd volgens het originele recept. Filip Braeckman leidt het familiebedrijf sinds 1987 en onder zijn leiding is het assortiment uitgebreid met een assortiment graanjeneverbes, fruitjeneverbes, roomjeneverbes, gin, whisky en authentieke fijne brandewijnen. Met de bouw van een nieuwe graanstokerij in 1996 produceert Braeckman volgens traditionele methodes in een moderne omgeving. Zo kan de kwaliteit van elke fase van het productieproces nauwlettend worden gecontroleerd: van de selectie van de fijne korrels tot het bottelen van het eindproduct.

Kwaliteit

“Als kleine spelers richten we ons niet op kwantiteit maar op kwaliteit”, legt directeur Filip Braeckman uit. “We vechten graag voor perfectie. We gebruiken met name regionale granen, diep water, gist en alleen de beste eikenhouten vaten zodat de whisky jarenlang kan rijpen.


Transparantie

Braeckman’s whiskey volgt een natuurlijk proces. Zoals op het etiket staat, heeft Braeckman whisky altijd een natuurlijke kleur en is er geen karamel toegevoegd. De gouden kleur wordt alleen verkregen door natuurlijke rijping. In de distilleerderij is er geen koude filtratie, zodat de goede smaak niet verloren gaat.

Braeckman hecht ook veel belang aan een transparante communicatie met de consument. Op het etiket staat bijvoorbeeld het jaar van distillatie, het aantal vaten, het aantal geproduceerde flessen, het aantal vaten en de gebruikte soorten bonen.


Nieuw beperkte editie

Braeckman lanceert begin december een nieuwe, beperkte reeks whisky’s. Het assortiment bevat drie referenties: single grain rogge en gerstmalt whisky. Elke referentie is tot 12 jaar gerijpt in eikenhouten vaten. Opgemerkt moet worden dat Braeckman ervoor gekozen heeft om alleen “single barrel” whisky’s op de markt te brengen, wat betekent dat elke whisky uit één enkel vat komt en dus altijd een iets andere smaak kan hebben.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*