West-Vleteren levert nu ook bier aan huis

Sinds anderhalf jaar kunnen trappistenliefhebbers in Westvleteren via de website trappistwestvleteren.be bestellingen plaatsen. Tot nu toe moest elke bestelling door de klant bij de kloosterpoort worden opgehaald. Dit systeem is nog steeds van kracht, maar gisteravond hebben de monniken van de abdij van Saint-Sixte een proefproject gelanceerd om de trappistenbieren aan huis te leveren. Het belangrijkste distributiekanaal blijft de verkoop aan de poort, want er wordt slechts een beperkte hoeveelheid per maand aan huis geleverd.

“Ongeveer de helft van onze Belgische klanten woont in West- en Oost-Vlaanderen. Andere Belgische klanten moeten vaak van veel verder komen om hun bestelling op te halen. Daarom denkt een werkgroep van de abdij al een tijdje na over een manier om meer klanten te beleveren”, legt broeder Godfried, prior van de abdij van Saint-Sixte, uit.

De verkoop van de trappisten van West-Vleteren is de enige bron van inkomsten voor de monniken van de Abdij van Saint-Sixte. In het voorjaar van 2020 werden de monniken geconfronteerd met de gevolgen van de lockdown. Broeder Godfried: “Twee maanden lang zijn we gestopt met de verkoop van trappistenbier aan de kloosterpoort, omdat alleen het noodzakelijke verplaatsingen toegelaten werden. Alle mogelijke alternatieven werden overwogen om Trappist Westvleteren bij een nieuwe algemene lockdown toch bij de consument te krijgen. Dit heeft geresulteerd in een aangepaste e-commerce pilot, waarbij een deel van onze biervoorraad via een pakketdienst bij u thuis kan worden afgeleverd. Op dit moment bieden wij deze nieuwe dienst alleen aan voor adressen in België.

Ecologische verpakking


De technische aanpassingen aan de online shop waren niet al te ingewikkeld. Aan de andere kant was het project vanuit het oogpunt van de productie veel moeilijker omdat de bottel- en navergistingsprocessen volledig zijn aangepast aan de houten kist. De monniken maakten zich echter vooral zorgen over het vervoer van de bieren naar duurzaamheid toe. Zou het verantwoordelijk zijn om de flessen te ransporteren in de iconische trappistenkratten van Westvleteren? Het was te vrezen dat een groot aantal bierkratten nooit de weg terug naar de abdij zouden terug vinden.

Daarom hebben we samen met VPK een doos en een verpakking van 100% gerecycleerd karton ontworpen die de nodige valproeven heeft doorstaan. Samen wegen ze veel minder dan een houten kist”, vertelt broeder Godfried.

“Door samen te werken met een koerierdienst zullen er ook veel minder kilometers moeten afgelegd worden om ons bier bij de consument te krijgen. Klanten die relatief ver van de abdij wonen, zullen eerder gebruik maken van de thuisbezorging. Bovendien moet het nieuwe systeem bijdragen tot een nog bredere en eerlijkere verdeling van onze bieren.

“Omwille van het arbeidsintensieve karakter van de recycleerbare, kartonnen krat zal maar een beperkte hoeveelheid van de bieren aan huis worden geleverd. Het gros van de productie zullen de monniken in houten bakken aan de poort blijven verkopen.”

Zoals bij alle andere verkopen op Trappist Westvleteren werd de start van het proefproject niet vooraf aangekondigd. Op die manier wilden de monniken vermijden dat de toeloop naar de website te groot zou worden en de online winkel zou crashen. Elke verkoopsessie wordt enkele dagen op voorhand aangekondigd op de website van de brouwerij.

www.trappistwestvleteren.be

Belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van de brouwerij van de Sint-Sixtusabdij

1814    Jan-Baptist Victoor vestigt zich als kluizenaar in de bossen van Westvleteren.

1831    Enkele monniken van de Franse abdij Mont-des-Cats voegen zich in 1831 bij de kluizenaar en stichten de priorij Sint-Sixtus.

1839    Koning Leopold I ondertekent op 19 april 1839 de brouwlicentie. In juni 1839 wordt voor het eerst officieel gebrouwen. 

1842    De priorij wordt tot abdij verheven.

1860    Ingebruikname van de tweede, kleine huisbrouwerij voor eigen gebruik.

1886    De herberg In de Vrede draait een goede omzet en daarom wordt de productie verhoogd. Start van de bouw van een derde brouwzaal.

1896    Ingebruikname van de derde brouwzaal.

1927    Er wordt voor de eerste maal met stoom gebrouwen in de ‘gemoderniseerde’, vierde brouwzaal. Deze bleef dienstdoen tot 5 januari 1990. Door het gebruik van een koelschip proeven de bieren zuur en worden ze aangezoet.

WO2    Een gebrek aan grondstoffen tijdens de oorlog verplicht de monniken maar eenmaal om de drie weken te brouwen. Een geschreven bron uit 1942 maakt melding dat er onder de brouwers van de streek werd overeengekomen dat ze onder elkaar gist uitleenden om de periodes waarin niet werd gebrouwen te kunnen overbruggen. Het is met andere woorden uitgesloten dat vlak na WO2 de abdij over een ‘zuivere’ gistcultuur beschikte, laat staan een eigen zgn. ‘Sint-Sixtusgist’.

1945    De productie van de brouwerij wordt beperkt tot de hoeveelheid die nodig is om in het onderhoud van de abdij te voorzien.

1946    Brouwerij Sint-Bernardus in Watou verwerft de licentie om bier onder de naam Sint-Sixtus te commercialiseren.

1962    De licentie met de brouwerij Sint-Bernardus wordt met 30 jaar verlengd.

1976    Bouw van een gistkamer met zes open gistkuipen. De huidige receptuur wordt op punt gezet. Sindsdien wordt voor de bierproductie binnen de abdij Westmalle-gist gebruikt. Einde van het gebruik van het koelschip voor de wortkoeling en einde van het zoetzure bier.

1990    Ingebruikname van de vijfde brouwzaal, die nog steeds in gebruik is.

1992    De licentie met Sint-Bernardus wordt niet verlengd en de abdij beslist om enkel nog zelf te brouwen. De benaming ‘Trappistenbier’ mag immers enkel nog worden toegekend aan bieren gebrouwen binnen de muren van een trappistenabdij.

1999    Ter gelegenheid van de opening van het ontmoetingscentrum In De Vrede wordt de donkere Westvleteren 6 vervangen door de Westvleteren Blond.

2002    Westvleteren 12 voor de eerste maal uitgeroepen tot ‘beste bier van de wereld”.

2003    Lancering van de ‘biertelefoon’.

2013    Ingebruikname van de nieuwe bottelarij.

2016    Bouw van een volledig nieuwe nagisting met opslagruimte.

2019    De biertelefoon wordt vervangen door een online reservatiesysteem.

2021    Eerste volwaardige e-commerceactiviteiten met leveringen aan huis.

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*