West-Vlaamse ondernemers ondernemen sociale missie naar de Peruaanse patat

Samen met vijf partners heeft Trias het startschot gegeven van een project dat moet uitmonden in een vrieskamer voor aardappeltelers in het zuiden van Peru. Het gaat om een primeur. Deze technologie maakt het mogelijk om gevriesdroogde aardappelen op een kwalitatieve manier te bewaren. Gevriesdroogde aardappelen vallen in de smaak van de lokale bewoners en in het nabijgelegen Bolivia. Consumenten betalen voor deze aardappelen een interessante meerprijs.

De Trias Trail (4de editie) combineert een sportieve uitdaging met financiële steun aan Coopagros, een aardappelcoöperatie in Peru. Hiermee kunnen de Peruviaanse aardappelboeren het proces van gevriesdroogde aardappelen (chuño) naar een hoger niveau tillen. Het natuurlijke proces van aardappelen te vriesdrogen is een culturele gewoonte in het zuiden van Peru en Bolivië. Na het blootstellen van de aardappel op de hoogvlakte gedurende de koude nachten met vriestemperaturen, worden de aardappelen veertien dagen in de stromende rivier gelegd. Daarna stampen de vrouwen met blote voeten het overtollige vocht eruit, worden de aardappelen gepeld om tenslotte te laten drogen in de hoogtezon. Dit proces is nu gedeeltelijk vervangen door het bouwen van een kleine verwerkingseenheid (vrieskamer) waar de aardappelen op semi-industriële wijze bevroren worden en verder verwerkt tot chuño.

Expeditie

De Trias Trailers zamelen voor hun vertrek in totaal 25.000 euro in zodat er een droogkamer kan geïnstalleerd worden. Op die manier wordt de kwaliteit van de chuño maximaal gegarandeerd en kunnen de boeren, hun gezinnen en bij uitbreiding de hele gemeenschap lokaal een beter leven leiden.
Na het bezoek aan de coöperatieve en de vrieskamer reizen de ondernemers door naar Ausangate-gebied, waar ze na een vijfdaagse trekking op de top van de ruim 5.000 meter hoge Regenboogberg zullen staan. Climbing manager Bjorn Vandewege heeft in de voorbereiding de deelnemers fysiek klaargestoomd en hij zal de expeditie leiden.

Giften

Met een gift op Trias-rekeningnummer BE45 7363 3333 3389 met als vermelding 201/9000/02322 steun je de aardappelboeren in Peru via de Trias Trail. Voor giften vanaf 40 euro ontvang je begin 2020 een fiscaal attest, waarmee je bijna de helft van jouw gift recupereert.

Bron: Vilt en Made in West-Vlaanderen

Beeld: Xpatnation

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*