West-Vlaamse klassewijnen bekroond

Een topwijn cultiveren in Oostkamp? Kom nou. Toch is dat exact wat Luc Beke en Marino Moenaert doen. Marino Moenaert is de kenner van dienst, Luc Beke, CEO van projectontwikkelaar Global Estate Group, sprong op de kar om het project van de grond te helpen op drie hectare, met de ambitie om er zes hectare bovenop te doen. West-Vlaams ondernemerschap op zijn best. Met hun vier klassewijnen mikken ze niet op de grootdistributie, maar in de eerste plaats op de betere horeca-zaken.

In 2010 begon West-Vlaamse wijnkenner Marino Moenaert als pionier met een voor de streek onuitgegeven, kwalitatief en duurzaam project rond wijnbouw. Als jonge knaap kreeg hij de passie voor de druif mee van zijn grootvader, die zelf eetdruiven kweekte in zijn serre. Een opleiding tuinbouw en enorm veel prospectie door bezoeken aan binnen- en buitenlandse wijnbouwers zorgde voor de aanplanting van de eerste ranken. Samen met zijn echtgenote Nancy en kinderen werken ze samen dag en nacht aan een succesverhaal.

Beste Belgische wijn

Vorig jaar werd een eerste prestigieuze erkenning geoogst met een door de Vereniging van Vlaamse Sommeliers uitgereikte gouden medaille voor ‘Houtlands Wit 2017’. Deze prijs werd door VVS uitgereikt in het kader van de wedstrijd van de Beste Belgische wijn. De West-Vlaamse primeurwijn kreeg inmiddels ook een naam: Mérula, een verwijzing naar de merel, het symbool van de gemeente Oostkamp. De trossen die gespaard bleven van de hittegolven die andere wijnstreken geteisterd hebben, ogen alvast veelbelovend en gezond. Hier speelt het klimaat in ons voordeel”, getuigt Marino. “Maar wij blijven met beide voeten op de grond staan. En willen in de eerste plaats respectvol omgaan met de natuur en wat ze ons schenkt. Wij denken ook aan de volgende generaties en wat wij hen willen doorgeven”.

Drie witte wijnen en één rode

De huidige generatie wijnliefhebbers kan nu alvast genieten van het mooie assortiment: drie soorten witte wijn en één rode. Wie proeft, raakt in de ban: dit is klasse. De ranken zijn verdeeld over verschillende domeinen rond Oostkamp. Zo zet Mérula de wijnbouw in de Brugse regio terug op de kaart. In een ver verleden werd hier namelijk ook wijn verbouwd. Door de grote aanwezigheid van ijzerzandsteen in de bodem, is dit uitermate gunstige grond voor druivenranken.

Made in West-Vlaanderen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*