Wereldvoedselprijzen dalen in maart voor 12e maand op rij, aldus FAO

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) zijn de voedselprijzen in maart met 20,5% gedaald ten opzichte van een jaar eerder, na de inval van Rusland in Oekraïne. Dit is de twaalfde achtereenvolgende maand van prijsdalingen, waarbij de prijzen voor granen, plantaardige oliën en zuivelproducten daalden, terwijl de prijzen voor suiker en vlees stegen. De prijzen blijven echter hoog in vergelijking met twee jaar geleden, wat kan leiden tot voedselonzekerheid in de armste landen die sterk afhankelijk zijn van voedselinvoer. Ondanks de lagere prijzen blijft voedsel duur voor de consument door de hogere energie-, vervoers-, loon- en verwerkingskosten, die het doorsijpelingseffect van de lagere voedselprijzen vertragen.

De prijsindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO), die de meest verhandelde voedselproducten ter wereld volgt, bedroeg in maart 2023 gemiddeld 126,9 punten, tegenover 129,7 in februari. Dit is de laagste waarde sinds juli 2021.

Het cijfer voor februari was aanvankelijk 129,8.

Een combinatie van een ruim aanbod, een matige importvraag en de verlenging van een overeenkomst die de veilige export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee mogelijk maakt, heeft bijgedragen aan de daling, aldus de FAO. Het agentschap in Rome zei dat de daling van de index het gevolg was van lagere prijzen voor granen, plantaardige oliën en zuivelproducten, die de stijging van de suiker- en vleesprijzen compenseerden.

“Hoewel de prijzen op wereldniveau zijn gedaald, blijven ze zeer hoog en blijven ze stijgen op de binnenlandse markten, waardoor de voedselzekerheid extra onder druk komt te staan”, aldus Maximo Torero, hoofdeconoom van de FAO, in een verklaring.

“Dit is met name het geval in ontwikkelingslanden die netto-importeur van voedsel zijn, wat nog wordt verergerd door de waardevermindering van hun valuta ten opzichte van de Amerikaanse dollar of de euro en door de toenemende schuldenlast”, voegde hij eraan toe. De graanprijsindex van de FAO daalde in maart met 5,6% op maandbasis: tarwe daalde met 7,1%, maïs met 4,6% en rijst met 3,2%.

Plantaardige oliën daalden met 3,0%, 47,7% onder het niveau dat de index in maart 2022 bereikte, terwijl de zuivelindex met 0,8% daalde.

Suiker daarentegen steeg met 1,5% tot het hoogste niveau sinds oktober 2016, als gevolg van zorgen over lagere productievooruitzichten in India, Thailand en China. De vleesprijsindex steeg met 0,8%.

TARWEPRODUCTIE STIJGT

In een afzonderlijk rapport over vraag en aanbod van granen verhoogde de FAO haar prognose voor de wereldtarweproductie in 2023 tot 786 miljoen ton, 1,3% onder het niveau van 2022, maar nog steeds de op één na hoogste ooit.

“In Azië wordt een bijna-record beplante oppervlakte verwacht, terwijl Noord-Afrika en Zuid-Europa door droogte worden getroffen”, aldus de FAO. De FAO heeft ook haar prognose voor de wereldgraanproductie in 2022 naar boven bijgesteld tot 2,777 miljard ton, een daling met 1,2% ten opzichte van het voorgaande jaar. De wereldproductie van rijst in 2022/23 wordt geraamd op 516 miljoen ton, 1,6% minder dan de recordoogst van 2021/22.

De mondiale graanbenutting in 2022/23 wordt volgens de FAO geraamd op 2,779 miljard ton, een daling met 0,7% ten opzichte van 2021/22. De wereldgraanvoorraden aan het einde van de seizoenen 2022/2023 zullen naar verwachting met 0,3% afnemen tot 850 miljoen ton.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*