Wereldvoedselprijsindex op hoogste peil in 5 jaar

De voedselprijzen zijn wereldwijd voor de derde maand op rij gestegen. Dat blijkt uit het jongste rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). De voedselprijsindex bereikte vorige maand het hoogste peil in vijf jaar.

Vooral de prijs van suiker, zuivel en granen stegen. In december kwam de korf van algemeen verhandelde levensmiddelen uit op 181,7 punten, 2,5 procent meer dan in november en het hoogste niveau sinds december 2014.

Plantaardige olie

De toename werd vooral gedragen door de stijging van de prijzen van plantaardige olie, die met 9,4 procent aandikten in vergelijking met november. De stijging wordt onder meer gedreven door de toegenomen vraag naar biobrandstoffen.  

Suiker

Daarnaast namen ook de prijzen van suiker (+4,8% op maandbasis), zuivel (+3,3%) en granen (+1,4%) toe. De vleesprijzen bleven stabiel tegenover november.  

Vlees

De subkorf van vlees steeg in vergelijking met december 2018 wel met 18 procent. Die forse toename is onder meer toe te schrijven aan de enorme vraag voor varkensvlees uit China, waar de Afrikaanse varkenspest leidt tot massale slachtingen.  

De algemene voedselprijsindex kwam voor het volledige jaar 2019 uit op gemiddeld 171,5 punten. “Dat is zowat 1,8 procent hoger dan 2018, maar nog steeds 25 procent onder de piek van 2011”, aldus de FAO.   Meer info: FAO Food Price Index

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*