Welke landbouwer verkies jij tot ‘Korte-Keten-Kop’?

Nog tot 24 april kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete ‘Korte Keten Kop’. De provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen gaan met deze verkiezing op zoek naar een uithangbord voor de landbouw in hun regio die rechtstreeks aan de consument verkoopt. De winnaars worden bekendgemaakt vlak voor de start van de Week van de Korte Keten die begin volgende maand voor de tweede maal plaatsvindt. De laureaten zullen dan net als vele andere lokale producenten, verenigingen en lokale besturen activiteiten organiseren om de consument te verbinden met de oorsprong van zijn voedsel.

4-12 mei: week van de korte keten

Van 4 tot 12 mei is het Week van de Korte Keten. Enkele honderden producenten en organisaties in Vlaanderen voorzien activiteiten om de korte keten in al zijn vormen meer bekend te maken. In Antwerpen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaat men ook op zoek naar een ambassadeur van de korte keten, ofwel de ‘korte-keten-kop’. Iedereen kan tot 24 april stemmen op zijn of haar favoriet. Geen betere ambassadeur dan een landbouwer die zelf actief is in de rechtstreekse verkoop aan de consument. Zo werden er in de drie provincies telkens vijf geselecteerd als laureaat. “We beoordeelden hen op basis van passie, vakmanschap en hun persoonlijk verhaal”, zegt Antwerps gedeputeerde van plattelandsbeleid Kathleen Helsen.

Dichter bij de producent

Wie als consument kiest voor korte keten, kiest voor voedsel dat letterlijk de kortste weg aflegt van de producent naar het bord. De afstand tussen boer en consument kan op vele manieren verkleind worden: door verkoop in een hoevewinkel of op een boerenmarkt of door het plaatsen van een automaat voor hoeveproducten. “De klant is zeker van lekkere, verse producten en weet ook waar ze vandaan komen. De lokale producent is zeker van de prijs en krijgt de kans om zelf te vertellen waar zijn product voor staat”, verduidelijkt Antwerps landbouwgedeputeerde Ludwig Caluwé.

Hoeveproducenten in de kijker

“Met de verkiezing van een Korte Keten Kop geven we hoeve- en streekproducenten (of organisaties) die zich elke dag met hart en ziel inzetten voor de korte keten, een duwtje in de rug door hun bekendheid te verhogen”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde van landbouw in Vlaams-Brabant. “Swinnen verwijst ook naar de bijdrage die de korte keten kan leveren aan het provinciaal klimaatplan door voedselkilometers te verminderen.

VLAM

Bij het promoten van de korte keten krijgen de vijf Vlaamse provincies de steun van promotieorgaan VLAM, de Vlaamse overheid en het Steunpunt Korte Keten van KVLV. Samen organiseren zij deze tweede editie van de Week van de Korte Keten.
Nu al benieuwd naar wat er te gebeuren staat tijdens de Week van de Korte Keten? Zoek naar activiteiten in je buurt op www.weekvandekorteketen.be. Ze passen binnen één van de zes thema’s: proeverij, blik achter de schermen, opendeurdag, boeren- of streekmarkt, eten op een unieke locatie en fiets- of wandelroute.

Bron: VILT

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*