Weinig effect van suppletie met voedingsstoffen op voorkomen Covid-19

Een werkgroep over voeding en immunomodulatie van de Europese Academie voor Allergie en Klinische Immunologie (EAACI) heeft onderzocht of het gebruik van voedingssupplementen door gezonde kinderen en volwassenen in verschillende delen van de wereld virale infecties van de luchtwegen (RTI’s), zoals COVID-19, kan voorkomen. De werkgroep concludeerde dat suppletie met nutriënten weinig of geen effect heeft op het voorkomen van RTI’s bij gezonde personen.

Suppletie met zink lijkt alleen in Azië kinderen enige bescherming te bieden. Vitamine D kan enige bescherming bieden bij volwassenen, maar alleen in de VS en Canada.
De resultaten zullen worden gepresenteerd op het jaarlijkse EAACI Hybride Congres 2021 in Krakow, Polen, door Dr Berber Vlieg-Boerstra, onderzoeksdiëtist in het OLVG ziekenhuis in Amsterdam, Nederland.
Gedurende een jaar heeft de werkgroep een uitgebreid systematisch onderzoek over dit onderwerp uitgevoerd om modificeerbare factoren, zoals nutriëntensuppletie, die de immuunrespons zouden kunnen versterken om de weerstand tegen RTI’s, zoals COVID-19, in de algemene bevolking te verbeteren, te identificeren en beter te begrijpen.

Voedingsstoffen met een erkende rol bij de immuunfunctie


De werkgroep heeft het wetenschappelijk bewijsmateriaal van 115 studies, waarbij 199 055 proefpersonen (191 636 kinderen en 7 419 volwassenen) uit 37 landen betrokken waren, voor voedingsstoffen met een erkende rol bij de immuunfunctie tot april 2020 geëvalueerd. Deze omvatten meerdere micronutriënten, vitamine A, foliumzuur, vitamine B12, C, D en E, betacaroteen, zink, ijzer en meervoudig onverzadigde vetzuren met lange keten.

Studies


Alle beschikbare wetenschappelijke literatuur over de onderzoeksvraag werd bekeken en alleen gerandomiseerde gecontroleerde proeven bij mensen, studies met het hoogste bewijskrachtniveau, werden opgenomen. In deze studies werd het effect van suppletie bij gezonde kinderen of volwassenen gemeten op de primaire preventie van RTI’s in vergelijking met placebo. De werkgroep heeft een systematische review en meta-analyse ontwikkeld, wat betekent dat er systematische en duidelijk omschreven methoden zijn gebruikt en dat de resultaten van verschillende soortgelijke studies zijn gecombineerd. De resultaten van soortgelijke studies werden geanalyseerd per voedingsstof, leeftijdsgroep (kinderen en volwassenen) en wereldregio.

Verschillen per regio

Wanneer de verschillende regio’s van de wereld afzonderlijk worden geanalyseerd, laten alleen de studies uit Azië een significant beschermend effect van zinksuppletie op RVI zien (RR 0,86, 95% CI 0,7-0,96). Vitamine D-suppletie bij volwassenen gaf een lichte daling te zien in de incidentie van RTI’s (RR 0,89, 95% CI 0,79-0,99), met name in Noord-Amerika (RR 0,82, 95% CI 0,68-0,97), maar niet in Europa of Oceanië.
“De belangrijkste boodschap voor de algemene gezonde consument is dat een verbeterde immuunfunctie ter voorkoming van RTI’s, zoals COVID-19, waarschijnlijk niet kan worden bereikt door suppletie van micronutriënten. In plaats daarvan verwachten we, op basis van gegevens over de huidige pandemie, een veelbelovender preventief effect van een gezonde, ontstekingsremmende levensstijl, zoals een gezond dieet, om ons immuunsysteem te versterken,” zeggen Dr. Berber Vlieg-Boerstra, Dr. Nicolette de Jong (Erasmus MC Rotterdam, Nederland en Dr. Bright Nwaru, Universiteit van Göteborg, Zweden) die de studie leidden.

Foto: Pxhere

This post is also available in: Nederlands

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*