Weight Watchers weegt op Tiense Suiker-familie

De dieetspecialist WW (ex-Weight Watchers) is gisteren zwaar afgestraft op de beurs. De reden: slechte resultaten en vooruitzichten. De Belgische familie Wittouck (ex-Tiense Suiker) deelt in de klappen.

De Amerikaanse dieetspecialist WW (ex-Weight Watchers) kwam dinsdagavond 2§ februari 2019 na de sluiting van Wall Street met zwakke kwartaalresultaten en even zwakke vooruitzichten naar buiten. De daaropvolgende koersdaling – het aandeel verloor meer dan een derde van zijn waarde – treft ook de Belgische zakenfamilie Wittouck. Die is, via het investeringsvehikel Artal, met 22,3 procent WW’s grootste aandeelhouder.

Welzijn & wellness

Weight Watchers zit in volle ’turnaround’ en moet zich – onder de druk van gratis dieetapps en activiteitentrackers zoals FitBit – heruitvinden. De groep focust steeds meer op welzijn en wellness in plaats van de klemtoon te leggen op afslankproducten en -behandelingen. De naamsverandering van vorig jaar naar WW is daar een onderdeel van. De tv-ster Oprah Winfrey, de op een na grootste aandeelhouder van WW, speelt een belangrijke rol in die herpositionering. Ze wordt als boegbeeld uitgespeeld.

Zwakke prestaties

Maar van een ommekeer is financieel nog geen sprake. Zowel in het derde als in het vierde kwartaal van 2018 presteerde WW zwak. Dinsdagavond maakte de groep resultaten bekend die, zowel qua omzet als winst per aandeel, ver onder de verwachtingen van de analisten lagen. Ook de vooruitzichten voor 2019 ontgoochelden. WW gaat uit van een lager ledenaantal, een omzet van 1,4 miljard dollar en een winst per aandeel van 1,25 à 1,5 dollar. Analisten schoven respectievelijk 1,7 miljard en 3,36 dollar naar voren.

Koers WW

Die zwakke resultaten hadden een weerslag op de beurs. De koers van WW dook gisteren 34,5 procent lager tot 19,37 dollar. De avond voordien was het aandeel op 29,57 dollar afgeklokt. De groep werd in één dag ruim 680 miljoen dollar minder waard.

Waardedaling

De Belgische zakenfamilie Wittouck, de grootste aandeelhouder van WW, deelde in de klappen. De waarde van haar belang smolt van 438 miljoen dinsdagavond tot 287 miljoen dollar 24 uur later. De familie zag met andere woorden 151 miljoen dollar waarde in rook opgaan.

Begin november kreeg het aandeel in één handelsdag ook al eens een klap van bijna 30 procent na een zwak rapport over het derde kwartaal. Het aandeel is sinds begin juli vorig jaar meer dan vier vijfde van zijn waarde kwijtgespeeld.

Artal

De Belgische zakenfamilie Wittouck zit via het investeringsvehikel Artal al twintig jaar in het kapitaal van Weight Watchers. Ze kocht de dieetspecialist eind jaren 90 voor 700 miljoen dollar, samen met de familie Ullens de Schooten. Guy Ullens de Schooten is een verre neef van sterke man Eric Wittouck. Beide families waren aandeelhouder van de Belgische suikergroep Tiense Suiker, die eind jaren 80 voor bijna 1 miljard euro verkocht werd aan het Duitse Südzucker.

Wittouck kocht zijn familiale bondgenoot in 2000 uit bij Artal, liet hij gisteren weten aan de website De Rijkste Belgen. Een jaar later werd Weight Watchers op de New Yorkse beurs geïntroduceerd.

Oprah Winfrey

Artal behield na de beursgang een belangrijke participatie in de dieetspecialist. Met 22,3 procent is het nog steeds de grootste aandeelhouder.Op de tweede plaats zit tv-ster Oprah Winfrey (8,09%). Artals belang in Weight Watchers werd de voorbije jaren geleidelijk teruggeschroefd. In augustus deed de investeringsmaatschappij nog 6 miljoen aandelen van de hand – WW noteerde toen nog tegen bijna 80 dollar.

Blue Buffalo

Het WW-verhaal staat in schril contrast met de investering van de familie Wittouck in Blue Buffalo, een Amerikaanse producent van dierenvoeding. Als grootste aandeelhouder streek Artal 3,5 miljard dollar – en een meerwaarde van 650 miljoen dollar – op toen Blue Buffalo een jaar geleden werd verkocht aan General Mills. Artal heeft participaties in meer dan 90 bedrijven met een totale waarde van 2 miljard dollar. WW weegt het zwaarst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*