Weight Watchers-eigenaar Eric Wittouck rijkste Belg

Jarenlang was de Waalse staalondernemer Albert Frère van de investeringsmaatschappij GBL een vaste waarde in de jaarlijkse ranking van miljardairs, opgesteld door het Amerikaanse zakenblad Forbes. Door zijn overlijden is de staalbaron uit het overzicht verdwenen.

Tiense suiker

Eric Wittouck is nu – op de 191ste plaats – de rijkste Belg met een vermogen van 7,6 miljard dollar. De basis van het fortuin van Wittouck werd gelegd door Tiense Suiker, dat verkocht werd aan Südzucker. Nadien deed hij met zijn holding Invictus enkele lucratieve investeringen, gaande van het dieetbedrijf Weight Watchers tot het dierenvoedingsbedrijf Blue Buffalo Pet Products.

De in België residerende Oezbeek Patokh Chodiev staat ook op de lijst. De man die berucht werd door Kazachgate verdiende zijn vermogen van naar schatting 2,1 miljard dollar door investeringen in grondstoffenbedrijven in Kazachstan. De derde Belg op de lijst is Luc Tack. De textielboer kocht zich in bij de beursgenoteerde weefgetouwenproducent Picanol en werd later ook hoofdaandeelhouder van Tessenderlo Chemie. Die investeringen zijn goed voor 1,4 miljard dollar, wat hem op plaats 1.605 zet.

Bezos

De Amerikaan Jeff Bezos, de topman van de e-commercereus Amazon, trekt de lijst met een vermogen van 131 miljard dollar. Hij wordt gevolgd door Microsoft-oprichter Bill Gates (96,5 miljard dollar) en de investeerder Warren Buffett (82,5 miljard dollar). Op vier staat de rijkste Europeaan: de Fransman Bernard Arnault bezit dankzij zijn luxeconcern LVMH 66,9 miljard dollar.

De Forbes-lijst kijkt vooral naar de waarde van beursgenoteerde bedrijven. Zakenfamilies bij wie het moeilijk is het fortuin toe te wijzen aan individuen ontbreken. De Brusselse AB InBev-miljardair Alexandre Van Damme staat er dus niet in.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*