WaterKlimaatHub moet waterbeleid in Vlaanderen verbeteren

Met de “WaterKlimaatHub” wil Vlaams minister van Landbouw en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) onderzoek en innovatie in duurzaam waterbeheer versterken. Zij heeft 3 miljoen euro gekregen om de beschikbaarheid van technologieën uit te breiden en de samenwerking tussen de onderzoekswereld en het bedrijfsleven te bevorderen.

Het watervraagstuk, met de dreiging van schaarste in tijden van droogte, staat hoog op de agenda van de Vlaamse regering. De economie, de natuur en de landbouw lijden onder de verdroging van Vlaanderen. Met de Blue Deal heeft de regering een plan om het watertekort te bestrijden. Het vormt de basis voor een traject dat de waterzekerheid in Vlaanderen in de toekomst moet garanderen en een duurzaam waterbeheer moet verzekeren.

Hoewel het de afgelopen weken bijna elke dag heeft geregend, blijft het grondwaterpeil een probleem. Met de “WaterKlimaatHub” wil minister Crevits oplossingen uitwerken voor droogte en waterproblemen in Vlaanderen. “Als Vlaanderen op het juiste moment en tegen een aanvaardbare prijs over voldoende water wil blijven beschikken, moeten we nu aanvullende maatregelen nemen”, aldus Crevits.

VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, heeft de opdracht gekregen een “water-klimaatHub” te ontwikkelen in samenwerking met het Vlaams Kenniscentrum Water (VLAKWA), Vlaamse universiteiten en organisaties die werken aan duurzaam waterbeheer in de strijd tegen droogte. “Op die manier willen we het onderzoek naar duurzaam waterbeheer versterken en innovaties sneller in de praktijk brengen”, legt Crevits uit.

Van onderzoek naar praktijk

“Uitgaande van de economische uitdagingen rond watergebruik en -verlies willen we via onderzoek en innovatie oplossingen voor bedrijven introduceren”, legt zij uit. De onderzoekseenheid wordt gevestigd in Oostende en zal deel uitmaken van het Food Science Park Ostend, een wetenschappelijk centrum voor de “blauwe economie”.

De WaterKlimaatHub brengt bedrijven, onderzoekers en overheden samen op zoek naar duurzame en innovatieve wateroplossingen. Deze variëren van waterbuffering op landbouwgrond in combinatie met bedrijventerreinen, slim hergebruik van regenwater of afvalwater op bedrijventerreinen, tot vermindering van het waterverbruik op boerderijen.

Nuresys

Zo heeft Nuresys, een West-Vlaamse KMO in Zwevegem, een innovatieve waterzuiveringstechnologie ontwikkeld die waardevolle nutriënten zoals stikstof en fosfor terugwint uit afvalwater. In samenwerking met o.a. Aquafin en VITO/VLAKWA is een piloot-installatie ontwikkeld die voor een internationale doorbraak kan zorgen in Nederland, Duitsland en zelfs Spanje. Er zijn in Vlaanderen ook reeds verschillende installaties gebouwd zoals bij het voedingsbedrijf Agristo, de aardappelenverwerker uit Wielsbeke.

Volgens minister Crevits is dit slechts een van de vele mogelijkheden. “Dit is een voorbeeld van innovatieve Vlaamse technologie en een duurzame oplossing voor de droogte. Ik ben ervan overtuigd dat we met onze WaterKlimaatHub Vlaanderen versterken als modelregio in Europa voor efficiënt en duurzaam waterbeheer.”

Bron: VILT

Beelden: OstendScience Park

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*