Waterbedrijf Ekopak neemt sectorgenoot GWE over en verdubbelt omzet

Het watertechnologiebedrijf Ekopak uit Tielt heeft aangekondigd dat het zijn Brugse concurrent, GWE, overneemt. Deze overname zal de omzet van Ekopak verdubbelen tot bijna 60 miljoen euro.

Ekopak, het watertechnologiebedrijf opgericht door Pieter Loose, heeft de laatste jaren een indrukwekkend parcours afgelegd. Het begon met de toetreding van Marc Coucke, die via zijn investeringsmaatschappij Alychlo 42 procent van de aandelen bemachtigde, meer dan Loose zelf bezit (36,36 %). Daarna volgde de beursgang in 2021. En nu zet het bedrijf een belangrijke stap met zijn allereerste grote overname. Die wordt gezien als een kans die zich voordeed, en de twee bedrijven, hoewel gevestigd op slechts enkele tientallen kilometers van elkaar in West-Vlaanderen, vullen elkaar goed aan. Ekopak is gespecialiseerd in het circulaire gebruik van water, terwijl GWE zich vooral richt op waterzuivering. Deze samenvoeging zal Ekopak helpen om tegemoet te komen aan de groeiende vraag van klanten naar oplossingen die beide technologieën omvatten. Daarnaast hebben beide bedrijven complementaire klantenkringen, met GWE die voornamelijk werkt voor drank- en voedingsmultinationals en Ekopak die actief is in de chemische en farmaceutische sector. De oprichter van Ekopak benadrukt ook de sterke positie van België in de watertechnologiesector en de voordelen van het feit dat beide bedrijven in West-Vlaanderen zijn gevestigd. De overname heeft geleid tot een stijging van het aandeel van Ekopak op de beurs.

De omzet van Ekopak is door de overname bijna verdubbeld tot ongeveer 60 miljoen euro. GWE iwas een bedrijf gerund door de Ombregt-familie. “Het kapitaal was versnipperd onder verschillende familieleden,” merkt Pieter Loose van Ekopak op. Daarom heeft de familie besloten om het bedrijf te verkopen. CEO Uli Ombregt zal echter nog steeds betrokken blijven bij het bedrijf. Ekopak is gespecialiseerd in de zuivering en het hergebruik van afvalwater uit industriële processen en biedt ook waterzuiveringsdiensten aan waarbij klanten betalen voor gezuiverd water als dienst in plaats van voor technische installaties. De CEO van GWE, Uli Ombregt, zal aan boord blijven na de overname.

Ekopak financiert de overname met eigen middelen en schulden en zal geen nieuwe aandelen uitgeven. Het bedrijf heeft snel groeiende omzetten ervaren, mede dankzij de toenemende waterproblematiek wereldwijd. Ekopak benadrukt dat de groei voornamelijk organisch zal zijn, maar dat het openstaat voor interessante overnamekansen in de toekomst.

Foto: Uli Ombregt (CEO Global Water & Energy) & Pieter Loose (CEO Ekopak Sustainable Water)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*