Wallonië steunt bouw nieuwe suikerfabriek Seneffe

De Waalse regering investeert 7,6 miljoen euro in een nieuwe suikerfabriek in Seneffe, in de provincie Henegouwen. Het gaat om een initiatief van een coöperatie van bietentelers, waarmee meer dan 300 miljoen euro is gemoeid. Het project kwam van de grond toen er een einde kwam aan een halve eeuw Europese quota op suiker. Minister van Economie Pierre-Yves Jeholet sluit niet uit dat er nog andere subsidies volgen. Met het project hoopt Wallonië zijn plaats te verstevigen op de suikermarkt.

Begin dit jaar werd het project ‘Suikerfabriek van Seneffe’ voorgesteld aan de landbouwers. De interesse bij bietentelers bleek groot. De initiatiefnemers hopen te kunnen rekenen op de participatie van 1.800 landbouwers en mikken op 1,5 miljoen ton bieten per oogst. Met het project hoopt Wallonië zijn plaats te verstevigen op de suikermarkt. In de fabriek zouden meer dan tachtig personeelsleden aan de slag gaan. Volgens minister van Economie Pierre-Yves Jeholet kunnen bovendien nog onrechtstreeks honderden extra jobs ontstaan.

Het idee om een nieuwe suikerfabriek te bouwen en die zelf uit te baten, ontstond in de schoot van de Vereniging van Waalse bietenplanters (ABW). Inmiddels hebben zij een coöperatie opgericht, de Coopérative des Bevaux Transformateurs SCRL (CoBT). “We hebben de coöperatie opgericht met één onveranderlijk doel: aan de bietplanters-coöperanten een zo correct mogelijke vergoeding bieden voor hun bietenleveringen”, zegt Benoît Haag, Coördinator van CoBT.

Het toekomstige ontwerp van de fabriek, die 14.000 ton bieten per dag zal verwerken, wordt afgerond. “De bouw van de fabriek zal twee jaar duren”, zegt Benoît Haag. De werken starten in 2019 en geschat wordt dat de nieuwe suikerfabriek in 2021 in gebruik kan genomen worden. “De totale investering wordt op 329 miljoen euro geraamd, en zal worden gefinancierd met 100 miljoen euro kapitaal (de verkoop van aandelen), 220 miljoen euro aan bankleningen en een tiental miljoen euro subsidies voor investering en duurzaam energiegebruik. Wallonië voorziet daarvan nu al 7,6 miljoen euro.

“De Europese suikermarkt vertoont momenteel een overschotsituatie, als gevolg van de massale productieverhoging van de huidige industriëlen sinds de afschaffing van de quota in 2017”, legt Benoît Haag uit. “Volgens de algemene opinie van de analisten in de sector, zou de markt opnieuw in evenwicht moeten komen tegen 2021, op het ogenblik dat CoBT haar eerste campagne zal aanvatten. CoBT zal prioriteit geven aan de lokale suikermarkt, maar zal eveneens over een opzaklijn beschikken om desgevallend de exportopportuniteiten te benutten.”

De initiatiefnemers hebben zich als doel gesteld om vanaf de eerste campagne een dagelijkse verwerking van 14.000 ton per dag te halen en dit gedurende 115 dagen. “Alles samen is dat dus een tonnage van 1.610.000 ton bieten”, zegt Benoît Haag. “Volgens de meest precieze beschikbare simulaties op vandaag, zou de bietenprijs ongeveer 37 euro per ton bedragen, alles inbegrepen. We hebben berekend dat de terugverdientijd van de investering ongeveer vier jaar bedraagt. Als het project toch niet kan doorgaan, blijft er per coöperant 1.900 euro gereserveerd voor de intussen gemaakte kosten.”

Meer info? Bezoek de website van CoBT.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*