Wallonië heeft de Louisa-aardappel voorgesteld op Interpom

Aardappel Louisa beter bestand tegen aardappelplaag

 In Wallonië is een nieuwe aardappelvariëteit ontwikkeld die beter bestand is tegen phytophthora, beter bekend als de aardappelplaag. Louisa is een aardappel die bestemd is voor de chipsindustrieen die als gevolg van een betere resistentie minder fungicidenbehandelingen nodig heeft dan de aardappelvariëteiten die vandaag op de markt zijn. Het nieuwe aardappelras kwam tot stand via klassieke veredeling. Het Waalse onderzoekscentrum CRA-W werkte tien jaar lang aan de ontwikkeling met steun van het Waalse promotiecentrum Apaq-W en chipsfabrikant Roger & Roger.

Interpom-Primeurs

 Tijdens Interpom-Primeurs, de aardappelvakbeurs in Kortrijk, werd de nieuwe aardappelvariëteit voorgesteld door Alice Soete van het Centre wallon de Récherches Agronomiques de Gembloux(CRA-W). “Een tiental jaar geleden detecteerden we al de vraag bij aardappeltelers naar een variëteit die beter bestand is tegen de aardappelplaag omdat Bintje, de variëteit die toen het vaakst werd aangeplant, zeer vatbaar is voor de ziekte. Met als gevolg dat er heel wat bespuitingen met fungiciden nodig zijn om de aardappelen plaagvrij te houden”, vertelt de onderzoekster.

Kruisen van Gasoré en Victoria

 In 2007 startte CRA-W zijn onderzoek door hetkruisen van twee bestaande variëteiten: Gasoré en Victoria. Daarop volgde een intense periode met proeven in serres en nadien in het veld, proeven die de plaagresistentie moesten testen, analyse van de culinaire en verwerkingskwaliteiten van het nieuwe ras, enz. Na tien jaar, in 2017, werd Louisa dan uiteindelijk opgenomen in de nationale Rassencatalogus. De halfvroege variëteit kan zowel voor de gangbare als de biologische teelt worden gebruikt en is uitermate geschikt als chipsaardappel.

Roger & Roger voor Croky

 Vandaag wordt Louisa al geteeld door vierWaalse akkerbouwers op een oppervlakte van 5,5 hectare. Daarvan is 2,5 hectare voorzien voor de teelt van pootgoed en drie hectare gaat naar de verwerkende industrie. De afzet van de Louisa-aardappelen is exclusief voorbehouden voor chipsfabrikant Roger&Roger. Deze familiale onderneming uit Moeskroen produceert vooral voor Croky en was partner in het ontwikkelingstraject van de aardappel.

Chips made of Louisa

 “De eerste chips van Louisa’s rollen momenteel van de band. Wij zijn tot nu zeer positief over onze ervaringen met deze nieuwe aardappelvariëteit”, zei Tom Demeyer, marketingmanager voor Croky bij Roger&Roger.De aardappel heeft een zeer goed rendement, een uniform formaat, een goede bakkleur, aanleg voor een goede bewaring en een goede weerstand tegen de aardappelziekte phytophthora.

Een Waals product

 “Deze aardappel biedt een antwoord op de uitdagingen waar de sector vandaag voorstaat. Er moeten mindergewasbeschermingsmiddelen worden ingezet voor de teelt ervan, het is een lokaal product en het verhoogt de duurzaamheid in de aardappelketen”, aldus Waals landbouwminister René Collin tijdens de voorstelling van Louisa tijdens Interpom. Het feit dat het een volledig Waals product is, noemt hij een troef.“De variëteit is ontwikkeld door een Waals proefcentrum, vermeerderd door een Waalse pootgoedteler, geteeld door een Waalse aardappelteler en verwerkt dooreen Waalse aardappelverwerkende fabriek.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*