Vuna ‘Tonijn’ is Nestlés eerste plantaardig vervangproduct voor vis

Garden Gourmet, onderdeel van Nestlé, introduceert een 100% plantaardig alternatief voor tonijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat VUNA echt naar tonijn smaakt*. Deze tonijnvervanger is gemaakt met erwteneiwit en biedt nieuwe culinaire mogelijkheden voor bijna elke levensstijl. Sedert 19 januari is VUNA te vekrijgen bij Delhaize en AH.

VUNA kan in elke vegetarische of veganistische maaltijd worden gebruikt zonder dat dit ten koste gaat van smaak en textuur. Het smaakt naar echte tonijn en kan koud in salades of warm in pastagerechten worden gebruikt. VUNA bevat slechts 7 ingrediënten (water, erwteneiwit, raapzaadolie, tarwegluten, aroma, citroenvezel en zout), heeft een hoog eiwitgehalte en een Nutri Score B. Bovendien is VUNA een bron van omega-3-vetzuren en bevat het ten minste 0,3 gram omega-3-vetzuren (ALA) per 100 gram en 100 kcal.

Een zeevriendelijke keuze

Aangezien het aantal vegetariërs en flexitariërs toeneemt en de behoefte aan alternatieve producten groot is, ging Nestlé op zoek naar een vervanger voor de populaire tonijn. VUNA biedt een nieuw milieuvriendelijk, plantaardig alternatief voor tonijn in blik. Het wordt verkocht in herbruikbare en oneindig recycleerbare potjes. Het product wordt gemaakt met erwtenproteïne uit Europa.

Research en snelle development

Oliver Nussli

Dit erwtenproteïneproduct werd in slechts negen maanden ontwikkeld dankzij een wetenschappelijke ontdekking. “Met slechts zeven ingrediënten konden we de textuur, smaak en kleur van tonijn reproduceren zonder compromissen,” legt Oliver Nussli uit, R&D platform manager voor vleesalternatieven bij Nestlé. “Plantenvezels hebben een heel andere structuur dan die van vissen. De uitdaging was om deze structuur zo dicht mogelijk te benaderen met gebruikmaking van fysische factoren zoals temperatuur, druk en afschuifkrachten. Deze breken plantaardige eiwitten af en geven ze meer de vorm van dierlijke eiwitten, zoals tonijn. Ik denk dat we het goed gedaan hebben.”
Dit is niet de eerste innovatie van Garden Gourmet in België; het merk biedt al talrijke vleesvervangers aan die in de supermarkten te vinden zijn. Het plantaardige alternatief voor tonijn is dus een aanvulling op een reeds gevarieerd gamma. Vuna is echter wél het eerste “vis”-alternatief.

Arthur Duquesne de la Vinelle, Business Manager bij Garden Gourmet: “Garden Gourmet’s missie binnen Nestlé is om consumenten te ondersteunen in hun transitie naar een meer plantaardig dieet. VUNA verdient daarbij een plaats.

Nestlé en duurzaamheid

Om zijn uitstoot tegen 2030 te halveren en tegen 2050 tot zero te brengen, heeft Nestlé een ambitieus actieplan opgesteld. Tegen 2030 zal 50% van de hoofdingrediënten van Nestlé afkomstig zijn van regeneratieve landbouw. Het versnellen van de productportefeuille naar een meer plantaardig aanbod is een andere pijler.

*Met VUNA is het voor Garden Gourmet en Nestlé de eerste keer dat ze de markt van plant-based seafood betreden. Deze tonijnvervanger wordt gemaakt op basis van slechts 7 ingrediënten: erwteneiwitten (uit Europa), water, koolzaadolie, tarwe-gluten, aroma’s, citroenvezels en zout. Bovendien heeft het een Nutri-Score B en is sedert 19 januari 2022 te verkrijgen bij Delhaize en Albert Heijn aan de aanbevolen prijs van 3,99€/175gr.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*