VS heffen nieuwe tarieven, Fevia schat impact op 3 miljoen euro voor België

Afgelopen vrijdag is voor een aantal Europese producten, waaronder Belgische verse kaas, 7,5 miljard US dollar aan bijkomende tarieven van kracht geworden. Hoewel Europa dreigt met vergeldingsmaatregelen, heeft de Amerikaanse president Donald Trump dit nieuwe handelsoffensief toch doorgezet. “EU-commissaris voor Handel Cecilia Malmström zei: “We hebben geen andere keuze dan tegenmaatregelen te nemen.

De douanerechten gingen om middernacht van start in Washington (6.00 uur ’s morgens, Brusselse tijd). Het gaat onder meer om de vliegtuigbouwer Airbus, Franse wijnen en Schotse whisky. Ook de Belgische economie wordt getroffen. Volgens berekeningen van Fevia, de Belgische federatie van de voedingsindustrie, zullen de bijkomende tarieven een impact van 3 miljoen euro hebben op de Belgische voeding, in het bijzonder verse kaas

Wijn, kaas whisky

Washington heeft het recht om invoerrechten van 7,5 miljard dollar op de EU te heffen omdat de Europese regering de vliegtuigbouwer Airbus zou steunen. Als gevolg hiervan heffen de VS sedert 18 oktober invoerrechten van 10% heffen op vliegtuigen en 25% op een reeks andere producten. Dit zijn voornamelijk voedingsmiddelen variërend van Franse wijnen en kazen tot Schotse whisky en varkensvlees.

Schade is onoverkomelijk

“Wij betreuren het besluit van de Verenigde Staten om de tarieven te handhaven. Dat laat ons geen andere keuze dan onze tarieven op lange termijn te blijven toepassen”, aldus Malmström in een persbericht. “Niemand lijkt er op lange termijn belang bij te hebben om elkaar tarieven op te leggen. Het besluit zal “zeer grote schade toebrengen” aan de bevoorrading van de Amerikaanse en Europese luchtvaartsectoren en zal ook grote schade toebrengen aan andere sectoren, aldus Malmström.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft deze aanvullende invoerrechten goedgekeurd omwille van vermeende Europese staatssteun aan de vliegtuigbouwer Airbus. Brussel kreeg eerder gelijk in een soortgelijke zaak tegen de subsidies aan de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. Begin 2020 zal de WTO een besluit nemen over de hoogte van de aanvullende invoerrechten die de EU daartoe kan opleggen.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*