Vrijwillige nutri-score voor voedingsproducten

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) voert de nutri-score in, een voedingslabel dat aangeeft in welke mate een product bijdraagt tot een evenwichtige voeding. “Zo maken we het de mensen makkelijk om voor een gezonde voeding te kiezen”, zegt minister De Block. De invoering wordt echter geen verplichting, al hoopt de minister wel dat zoveel mogelijk bedrijven het label overnemen. Volgens Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, is het systeem niet de juiste manier om mensen richting evenwichtige voeding te leiden. “We zijn hier geen voorstander van”, klinkt het.

Aan de invoering ging een lange overlegronde vooraf met de consumentenorganisaties, experten inzake voeding, de voedingsindustrie en de verdelers. Minister De Block kiest voor de nutri-score omdat die bij een test in Frankrijk een grotere impact bleek te hebben op het koopgedrag dan andere systemen. “Ook is het een eenvoudig systeem waarmee de consument in één oogopslag een globale score van het product kan zien”, zegt ze. De invoering wordt echter geen verplichting, al hoopt de minister wel dat zoveel mogelijk bedrijven het label overnemen.

De nutri-score gaat van -15 voor de ‘meest gezonde’ tot +40 voor de ‘minst gezonde’ producten. Die score wordt vertaald in een letter met bijhorende kleur: van donkergroen tot donkerrood. “Het algoritme op basis waarvan de score wordt berekend, houdt rekening met zowel positieve als negatieve elementen”, legt minister van Volksgezondheid Maggie De Block uit. “Zo heeft het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout een negatieve impact op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kan opkrikken.”

Er komen gemengde reacties op het nieuwe voedingslabel. Consumentenorganisatie Test-Aankoop juicht het systeem toe. “Het is een handig instrument om consumenten te informeren in de strijd tegen slechte eetgewoonten”, klinkt het. Ook verschillende supermarktketens scharen zich achter het initiatief. Warenhuisketen Colruyt Group wil dit najaar al een tiental producten met een nutri-score in haar rekken zien. Delhaize gebruikt het label nu al voor yoghurt en ontbijtgranen. “De bedoeling is om binnen de twee jaar alle huismerkproducten van dit label te voorzien”, aldus Delhaize.

Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, denkt niet dat veel voedingsproducenten het systeem zullen toepassen. Fevia vindt het systeem te simplistisch en stigmatiserend voor bepaalde producten. “Denk maar aan onze chocolade. Dat is een product waar we trots op moeten zijn. Willen we dat nu echt exporteren met een rode bol op de verpakking?”, reageert woordvoerder Nicholas Courant. “Bovendien kunnen twee verschillende consumenten totaal andere noden hebben op het vlak van voeding. De informatie op het etiket moet beter aangepast zijn aan die individuele noden, zoals nu bijvoorbeeld het geval is met de ‘reference intakes’.”

De snelle afwijzing van Fevia is opmerkelijk, omdat minister De Block had aangegeven dat de invoering van de nutri-score beslist werd na overleg met onder andere de voedingssector. “Er is inderdaad overleg geweest, maar dat betekent niet dat we er mee instemmen”, zo nuanceert Nicholas Courant. “We zijn gehoord door de minister en hebben aangegeven dat we hier geen voorstander van zijn. Zo’n systeem werkt pas als je dit op Europees niveau invoert. Het heeft geen zin dat elk land dit apart doet.”

Voedingsdeskundige Patrick Mullie, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), ziet dan weer wel voordelen in de nutri-score. “Het is een erg doeltreffende manier om mensen aan te zetten tot het kopen van gezondere voedingsproducten”, reageert hij. “Het positieve aan het systeem is dat je dankzij het eenvoudige label onmiddellijk kan zien of het om een gezond product gaat of niet. Dit is veel duidelijker dan die reeks cijfertjes die je nu op de verpakkingen vindt”, zegt hij. Dat voedingsproducenten niet verplicht worden om het te gebruiken, vindt Patrick Mullie een gemiste kans. “Dat kan de efficiëntie van het systeem ondermijnen. Maar de consument zal dan wel beseffen dat het verdacht is wanneer het label niet op een product staat.”

Bron: Belga / De Morgen / Het Belang van Limburg, VILT

Beeld: Website minister Maggie De Block

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*