Vrijstaat Vanmol en Alvinne brouwen vikingbier

Nørse Man is een gloednieuw ‘vikingbier’ dat door de brouwerijen Vrijstaat Vanmol Brewing en Brouwerij Alvinne werd gebrouwen. Het bier is gebrouwen op basis van Scandinavische kveik-gist en heeft een apart, zacht zurig karakter waardoor het met zijn 7,5 vol.% verraderlijk sterk is.

Na een bezoek aan het Noorse Sykkylven waar Erwin Vanmol en Jan Panneels de kveik-bieren ontdekken in de typische hoevebrouwerijen besloten zij een gelijkaardig bier te brouwen op de Belgische markt. Uiteindelijk kwam het tot een samenwerking met brouwerij Alvinne die zich ertoe engageerde om met deze aparte giststam te gaan brouwen. Het uitzonderlijke van kveik-gist is dat die zeer snel heel actief is, hergist tot op zo’n 40°C en dat je ermee bier kan brouwen in drie dagen. Onmiddellijk na de gisting kan je het sterke, fruitig zure bier al drinken.

Drooggehopt en het laten rijpen op houten vaten

Het kveik-bier wordt niet gehopt en gebrouwen op lage temperatuur. Om het zurige karakter ervan te compenseren, hebben Vrijstaat Vanmol en Alvinne het bier drooggehopt en het laten rijpen op houten vaten. Daardoor heeft Nørse Man een lichtjes bitterdroge taninne-toets gekregen, wat de doordrinkbaarheid ervan ten goede komt.

Heel beperkt

Het kveik-bier Nørse Man, dat wordt gebrouwen met gerst en boekweit, werd voorgesteld in Bar Dio in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. Omdat het een eenmalig brouwsel betreft, werd er slecht 1800 liter gebrouwen waarvan zo’n 400 liter werd afgevuld op vaatjes van 20 liter. De overige 1400 liter werd gebotteld in 75 cl.-flessen die in pakketten worden verkocht.

Bekende cafés en restaurants

Nørse Man wordt reeds geschonken in enkele gerenommeerde cafés en restaurants. Het kan worden aangeschaft via Vrijstaat Vanmol.Voor Vrijstaat Vanmol is Nørse Man de eerste stap naar een groter project met deze uitzonderlijke Scandinavische gist. Daarvoor wordt een crowdfunding-actie opgestart die moet leiden tot de creatie van nog andere vikingbieren

.Beerlovers Bart Brugs BeertjeDe Heeren Van Liedekercke3 Fonteinen Restaurant-CaféAntwerpse Bierbabbel – oktober.2020 – Dr.BeerGebrande WinningRouge Tomate BruxellesCafé PardafBier- en specialiteitencafé Walenburg

This post is also available in: nlNederlands

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*