Vooruit wil graaiflatie van grote (voedings)bedrijven, maar ook banken aanpakken

De politieke partij Vooruit wil de koopkracht van mensen beschermen tegen wat zij noemt “prijsopdrijvende inflatie” door grote bedrijven. De partij heeft drie voorstellen gedaan om dit probleem aan te pakken. Volgens Melissa Depraetere, fractievoorzitter van de partij, maken veel grote bedrijven gebruik van de inflatie om hun prijzen aanzienlijk te verhogen, gedreven door hun winsthonger. Vooruit vindt deze situatie onaanvaardbaar en stelt maatregelen voor om de macht van grote bedrijven in te perken.

Eén voorstel stelt voor dat het Prijzenobservatorium ingrijpt wanneer bedrijven buitensporig hoge prijzen vragen voor producten of diensten. Het Prijzenobservatorium volgt al de prijzen van heel wat basisgoederen op en vergelijkt ze met de prijzen in het buitenland. Vooruit wil zijn rol uitbreiden en het observatorium de bevoegdheid geven om actie te ondernemen, zoals het invoeren van tijdelijke maximumprijzen, maximale winstmarges of prijsbevriezingen bij ernstige marktverstoringen. Depraetere stelt dat een wetsvoorstel hierover al in voorbereiding is.

Belasting op overwinst

Vooruit pleit ook voor een structurele overwinstbelasting. De partij stelt voor om de “excessieve winsten” van grote bedrijven om te buigen naar de samenleving en de lonen van degenen die aan die winsten bijdragen. Deze belasting zou gelden voor bedrijven die meer dan acht procent rendement maken op hun totale vermogen. Het idee is dat als sommige bedrijven buitengewone winsten maken terwijl werkende mensen worstelen om hun rekeningen te betalen, het eerlijk is om die miljarden te herverdelen en de koopkracht te beschermen.

Marktmacht inperken

In een derde voorstel wil de partij de marktmacht van grote bedrijven breken door concurrentie te organiseren en prijsplafonds in te stellen. Vooruit stelt voor extra kosten voor banken en verzekeringsmaatschappijen te verbieden, commissies tussen verzekeraars en makelaars te verbieden en de kosten van notarissen en gerechtsdeurwaarders verder te verlagen.

Koopkracht zal weer toenemen

Vooruit meent dat deze voorstellen een einde zullen maken aan de dominantie van grote bedrijven en de belangen van de consument voorop zullen stellen. Zij stellen dat deze aanpak de koopkracht van de mensen ten goede komt, kleine en middelgrote ondernemingen ondersteunt en bijdraagt tot de algemene welvaart.

bron: VILt

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*