Volgens Testaankoop zijn veel veggieburgers ultrabewerkt; fabrikanten moeten de recepten verbeteren


Vegetarische hamburgers zijn steeds vaker verkrijgbaar in de supermarkt. Het is een manier om de vleesconsumptie te verminderen en een positief effect op het milieu te hebben. Helaas bevestigt het nieuwste onderzoek van consumentenorganisatie Testaankoop de resultaten van een eerdere test uit 2021: de meeste groenteburgers zijn ultrabewerkt en doen de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Testaankoop roept fabrikanten daarom op hun recepten te verbeteren.

In het recente onderzoek van Testaankoop naar veggieburgers scoorden slechts drie van de 20 geteste burgers meer dan 58 van de 100 punten, die voor elke burger werden berekend op basis van smaak, samenstelling en verwerkingsgraad. Dat slechts drie burgers in deze categorie vallen is jammer, vooral omdat negen van de 18 geteste vegetarische burgers in 2021 beter scoorden.


Teleurstellende resultaten

In meer dan de helft van de gevallen is het de samenstelling van de groenteburger die de beoordeling verslechtert: te veel vet, te veel suiker of te weinig vitamine B12. Testaankoop adviseert daarom ze niet meer dan één keer per week te eten en ze aan te vullen met voedingsmiddelen die alle noodzakelijke voedingsstoffen leveren. De organisatie wijst er ook op dat bepaalde informatie, zoals het vezelgehalte, op het etiket ontbreekt. Het is niet wettelijk verplicht, en een adequate inname van vezels is zeer belangrijk voor een gezonde voeding.

Vegetarisch en gezond: niet noodzakelijkerwijs hetzelfde

“Fabrikanten voegen te vaak suiker, vetten en additieven toe aan hamburgers om ze op smaak te brengen en de houdbaarheid te verlengen”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Bijgevolg vallen groenteburgers in de categorie van extreem bewerkte voedingsmiddelen die in verband worden gebracht met een verhoogd risico op kanker, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en zwaarlijvigheid. Wij dringen er bij de fabrikanten op aan hier meer rekening mee te houden, zodat mensen die kiezen voor een (meer) plantaardige levensstijl hun gezondheid niet in gevaar hoeven te brengen”, voegt hij eraan toe.

TESTAANKOOP

Uit het laatste onderzoek van Testaankoop blijkt dat 15 van de 20 geteste hamburgers ultrabewerkt waren.

Groeiend engagement voor plantaardige eiwitten

Diversificatie van diëten met plantaardige eiwitten is zeker gezond en zelfs aan te raden, vooral om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Het milieueffect van vleesconsumptie is alom bekend. Om deze stap in de eiwittransitie te zetten, raadt de consumentenorganisatie aan te kiezen voor een hooggewaardeerde veggieburger of de voorkeur te geven aan eiwitten uit onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen zoals peulvruchten, oliehoudende zaden, noten en granen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*