Voka: blijven onderhandelen om harde Brexit alsnog te vermijden

Voka betreurt ten zeerste dat het aangepaste terugtrekkingsakkoord dinsdagavond voor een tweede keer niet werd goedgekeurd door het Britse Lagerhuis. “En toch moeten we er tot de laatste snik alles aan blijven doen om een harde Brexit te vermijden. Een tijdelijke verlenging van de onderhandelingen met zicht op een oplossing moet mogelijk blijven”, zo stelt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. 

Ondanks de bijkomende garanties van de EU over de controversiële Ierse ‘backstop’, werd het terugtrekkingsakkoord voor een tweede maal met grote meerderheid weggestemd in het Britse Lagerhuis. “Minder dan drie weken voor de Brexit is er nog steeds geen oplossing. Maar onze ondernemingen willen nog steeds een harde Brexit vermijden omwille van de talloze onzekerheden en de dreigende grote problemen. Daarom moet naar een oplossing gezocht worden tot de laatste dag, of uur, of minuut”, reageert Hans Maertens.

Harde Brexit

Het vooruitzicht van een harde Brexit heeft nu reeds een enorme economische impact gehad. Vele bedrijven hebben al serieus geïnvesteerd in het vergroten van hun opslagcapaciteit aan beide zijden van het Kanaal om de onmiddellijke gevolgen van een harde Brexit op te vangen. Bedrijven bereiden zich logistiek voor en verleggen hun logistieke ketens om hun blootstelling aan de Brexit te beperken. De economische impact van een harde Brexit wordt met de dag duidelijker. “De lange files in Calais door de stakingen van de Franse douaniers is maar een voorproefje van wat ons elke dag te wachten staat in geval van een harde en onvoorbereide Brexit”, merkt Maertens op. 

Verder onderhandelen

“Verder onderhandelen en zoeken naar een oplossing is dan ook de enige mogelijkheid.” Voka hoopt dat in de komende dagen de Europese Unie en het Britse Lagerhuis blijven onderhandelen en eventueel een tijdelijke verlenging van de onderhandelingen goedkeuren. “Een eindeloos uitstel van de Brexit-onderhandelingen zonder zicht op resultaat is echter ook niet wenselijk”, waarschuwt Maertens. Een verlenging van de onderhandelingen mag niet leiden tot een simpel ‘uitstel van executie’ maar moet echt gebruikt worden om eindelijk een broodnodige doorbraak te forceren. “Nu is er echt politieke moed nodig om het grootste economisch debacle van de eeuw te vermijden”.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*