Voedselzekerheidsinstituut van Queen’s University onderscheiden door Verenigde Naties

Een onderzoeksinstituut van de Queen’s University Belfast heeft erkenning gekregen voor de kwaliteit van haar wetenschap door een agentschap binnen het grotere systeem van de Verenigde Naties. Het Institute of Global Food Security (IGFS) is aangewezen als centrum waarmee het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) wil samenwerken.

Het IGFS is een van de slechts twee aangewezen samenwerkingscentra in het VK en het eerste (in het VK) op het gebied van voedsel- en landbouwonderzoek. Op dit ogenblik zijn er wereldwijd 47 samenwerkingscentra op een hele reeks onderzoekgebieden. Het IGFS is slechts het derde instituut in Europa dat zich bezighoudt met onderzoek op het gebied van voeding en landbouw dat op deze manier in het zonnetje wordt gezet.

Veiligheid van diervoeders en levensmiddelen

De prestigieuze onderscheiding is een erkenning van de onderzoekssteun die het IGFS gedurende een aantal jaren aan de IAEA heeft verleend op het gebied van de veiligheid van diervoeders en levensmiddelen, authenticiteit en traceerbaarheid. De samenwerking tussen de twee organisaties zal door deze aanwijzing in omvang en belang toenemen. De toepassing van nucleaire en met kernenergie verband houdende analysetechnieken voor het opsporen van de verontreiniging en vervalsing van diervoeders en levensmiddelen, alsmede de opleiding van wetenschappers over de hele wereld in deze technieken, zullen sleutelelementen van de samenwerking zijn.

IAEA

De missie van de IAEA bestaat erin de nucleaire wetenschap te gebruiken als een kracht ten goede in de wereld, bijvoorbeeld door nucleaire technologieën te gebruiken om de koolstofvoetafdruk van de industrie te verbeteren, de toegang tot schoon water in de ontwikkelingslanden te vergroten en de voedselzekerheid, betere voeding en volksgezondheid te bevorderen.

De aanwijzing van het IGFS als samenwerkingscentrum vond vandaag, vrijdag 5 maart 2021, officieel plaats op het hoofdkwartier van het IAEA in Wenen, Oostenrijk, toen een gedenkplaat werd overhandigd door Najat Mokhtar, plaatsvervangend directeur-generaal van het IAEA en hoofd van de afdeling Nucleaire wetenschappen en toepassingen, aan een vertegenwoordiger van de permanente vertegenwoordiger van het VK bij het IAEA, vice-ambassadeur William Gatward.

Leden van het IGFS woonden de ceremonie op afstand bij, samen met vertegenwoordigers van het Britse ministerie van Handel, Energie en Industriële Strategie (BEIS).

In zijn opmerkingen zei IGFS-directeur professor Nigel Scollan: “Partnerschap is de kern van het IGFS en wij zijn er trots op op deze manier door de IAEA te worden erkend. Wij steunen en delen van harte hun visie om de beste wetenschap en technologie te gebruiken om de wereld beter te maken en zien uit naar verdere samenwerking op het gebied van de veiligheid en authenticiteit van levensmiddelen en diervoeders”.

Uitbreiding van samenwerking

Mevrouw Mokhtar, plaatsvervangend directeur-generaal van de IAEA, verklaarde: “De synergieën in de deskundigheid, kennis, vaardigheden en ervaring van de twee instellingen zullen een verveelvoudiging van de impact van de nucleaire technologieën mogelijk maken. Wij verheugen ons op de uitbreiding van onze vruchtbare samenwerking met het IGFS bij het helpen aanpakken van enkele van de ernstige uitdagingen voor de voedselveiligheid en -zekerheid waarmee onze lidstaten vandaag en in de toekomst worden geconfronteerd”.

Erkenning

Professor Chris Elliott OBE, een internationale deskundige op het gebied van voedselzekerheid die leiding geeft aan de werkzaamheden van het IGFS op het gebied van voedselveiligheid en -authenticiteit, zei na afloop “Dit is een prachtige erkenning voor het IGFS door de IAEA voor onze inspanningen op het gebied van voedsel- en voederveiligheid en authenticiteit. Wij zijn zeer verheugd over de mogelijkheden die deze overeenkomst ons biedt om het belangrijke werk van het agentschap te ondersteunen”.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met IGFS Communications Officer Una Bradley op u.bradley@qub.ac.uk of +44 (0)7920 088450

IAEA
De Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) werd in 1957 opgericht als ‘s werelds centrale intergouvernementele forum voor wetenschappelijke en technische samenwerking op nucleair gebied. De organisatie werkt aan een veilig en vreedzaam gebruik van nucleaire wetenschap en technologie en draagt zo bij aan internationale vrede en veiligheid en aan de doelstellingen van de Verenigde Naties voor duurzame ontwikkeling.


Foto bijschrift: Het Instituut voor Wereldwijde Voedselzekerheid, Queen’s University Belfast

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*