Voedselzekerheid en landbouwvoorziening: hot topics in de EU-commissie

De Europese Commissie moet haar voedsel- en landbouwbeleid heroverwegen vanuit het oogpunt van voedselzekerheid. Ook moet zij het Oekraïense volk op korte termijn steunen en ervoor zorgen dat de Europese boeren niet worden benadeeld. Tot die conclusie zijn de EU-ministers van Landbouw gekomen tijdens een spoedvergadering over de Oekraïne-crisis op 2 maart. Dinsdag 8 maart worden de gesprekken verder gezet.

“Het eerste punt dat we bespraken was hoe we Oekraïne vanuit de Europese landbouw konden steunen”, vertelde Julien Denormandie, Frans minister van Landbouw en halverwege het jaar voorzitter van de Raad van Landbouwministers van de EU, aan de krant. “Europa is solidair met de Oekraïners en wij willen hun voedselzekerheid nu en in de komende maanden garanderen. Wij zullen nagaan welke maatregelen wij daartoe kunnen nemen en hoe wij hen in de komende maanden kunnen ondersteunen bij hun voedselproductie”.

Julien Denormandie

Maar afgezien daarvan wil de Landbouwraad ook kijken naar de gevolgen van de oorlog voor de situatie in Europa en de rest van de wereld. Omdat deze oorlog de voedselzekerheid in Europa en de rest van de wereld aantast. In een vorig artikel vertelden we reeds dat Rusland en Oekraïne tot 80% van de tarwe-export naar landen als Egypte voor hun rekening nemen. Wojciechowski, Pools commissaris voor Landbouw: “Oekraïne exporteert normaliter veel voedsel naar het Midden-Oosten. Een voedseltekort daar kan de lont opnieuw ontsteken. Dit zou kunnen leiden tot nieuwe crises en dus tot meer immigratie naar Europa.”

Europese Commissie komt op 8 maart opnieuw bijeen

“Volgende week dinsdag zal de Commissie maatregelen aankondigen”, zei hij. “Enerzijds zullen zij zich richten op hoge energieprijzen, maar er zal ook worden gekeken naar de gevolgen voor de landbouw. Voor de varkenssector overweegt de Commissaris particuliere opslag van varkensvlees en het gebruik van de crisisreserve. Daarnaast zal de Commissie groepen van deskundigen voor de verschillende landbouwsectoren oprichten om na te gaan hoe deze sectoren op lange termijn weerbaarder kunnen worden.”

Voedselzekerheid

De EU-ministers willen er ook voor zorgen dat de voedselzekerheid in Europa niet in gevaar komt. Verschillende landen hebben aangegeven dat braakliggende terreinen voor dit doel kunnen worden gebruikt”, aldus Denormandie. “We moeten alles in het werk stellen om het productiepotentieel in Europa te ontsluiten. Als het nu mogelijk is, tijdens dit seizoen al”.

De landbouwcommissaris zei echter dat dit nog intern in de commissie moet worden besproken. “Als we besluiten deze grond toch te gebruiken, zal dat enkel voor dit jaar zijn,” zei hij. Braakliggende gronden zijn een van de voorwaarden van het GLB en is bij wet vastgesteld, legde hij uit. De Commissie kan een ontheffing voor één jaar verlenen. Men gaat er niet van uit dat dit langer zal moeten duren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*