Voedselverspilling tegengaan biedt volop kansen voor nieuwe business

Een derde van al het eten dat voor mensen wordt geproduceerd belandt in de vuilbak of toch niet in een menselijk mondje. In Noord-Brabant /Nederland werken ondernemers aan innovatieve technologieën en businessmodellen om voedselverspilling tegen te gaan. De BOM helpt ze daarbij.

De cijfers laten echter zien dat er wel iets moet gebeuren. Wereldwijd is dan ook afgesproken om de verspilling van eten binnen tien jaar met 50 procent terug te brengen. ‘Noord-Brabant kent van oudsher een sterke agrofoodsector, met veel landbouw-, veeteelt- en voedingsbedrijven. In combinatie met al die technologische kennis in de regio biedt deze ambitie veel kansen voor het bedrijfsleven. Het is de uitdaging om grondstoffen hoger te verwaarden en om verspilling tegen te gaan’, legt Van Mierlo uit. Een studie van de Champions 12.3 Coalitie bevestigt dat beeld. Het instituut becijferde eerder dat iedere euro die wordt geïnvesteerd in voedselverspilling een gemiddeld rendement oplevert van maar liefst 14 euro.

Citrusschil als schoonmaakmiddel

De BOM (de Brabantse ontwikkelingsmaatschappij) helpt ondernemers in de regio die werken aan concrete oplossingen voor dit mondiale probleem. De ene keer is dat met kennis of een netwerk, de andere keer met het initiëren van innovatieprojecten of een financiering. ‘Zo investeren we bijvoorbeeld in PeelPioneers. Dit bedrijf zamelt elk jaar miljoenen kilo’s citrusschillen in bij restaurants en supermarkten en verwerkt deze onder meer tot duurzame schoonmaakmiddelen en foodtoepassingen’, aldus Van Mierlo.

Een ander voorbeeld is OneThird. Dit bedrijf ontwikkelde een optische scanner die op basis van machine learning-algoritmes veel beter de houdbaarheid van groente en fruit kan voorspellen. Het systeem werd aanvankelijk ontwikkeld voor toepassing bij tomaten. ‘Het kan echter ook een groot verschil maken voor de zacht fruit-sector. Wij hebben OneThird in contact kunnen brengen met Genson Fresh Fruits & Vegetables, een grote teler van onder meer aardbeien voor Albert Heijn.’

Deze rol van partijen samenbrengen pakt de BOM vaker. ‘Zo zijn we ook betrokken geweest bij de oprichting van THREE SIXTY, het innovatiecentrum voor Circulaire Economie in Veghel. Hier ontmoeten grote bedrijven, startups, overheidsinstellingen, kennisinstellingen en studenten elkaar, en werken ze samen aan innovatieve oplossingen om verspilling tegen te gaan.’

Duurzame energie uit suikerbieten

Een van de koplopers in de strijd tegen voedselverspilling is Cosun, het moederconcern van Cosun Beet Company (tot voorkort Suiker Unie). De fabriek in Breda was al bezig met circulaire bedrijfsprocessen ver voordat die term nog moest worden uitgevonden. Het bedrijf heeft deze activiteiten gebundeld in een aparte BV: Duynie Group. ‘Een suikerbiet bestaat voor slechts 16 procent uit suiker, de andere 84 procent is voornamelijk pulp en vezels. Een deel van deze reststromen wordt gebruikt voor het maken van groen gas. We zijn zelfs de grootste biogasproducent van Nederland’, vertelt Paulus Kosters namens Cosun. Een ander restproduct van Cosun zijn de stoofschillen van aardappels, daar maakt het bedrijf onder meer veevoer van. Volgens Kosters dienen al deze inspanningen meer dan alleen een duurzaam doel. ‘Het is ook gewoon een goed businessmodel. We investeren om grondstoffen de fabriek in te krijgen en houden na het hoofdcomponent nog 84 procent over. Het is zonde om dat allemaal weg te gooien. Sterker nog, we hebben het nodig om te kunnen renderen.’

De blend-burger van BeefyGreen

Oesterzwammen als duurzaam alternatief voor vlees. Het is nóg een voorbeeld van een innovatie uit Noord-Brabant die laat zien dat je een succesvolle business kunt bouwen op het thema voedselverspilling. Frank Nouwens ontdekte jaren geleden dat de oesterzwam zich uitstekend laat mengen met vlees. Zijn blended-burger bestaat voor de helft uit plantaardige stoffen en heeft nagenoeg dezelfde smaak, bite en textuur als echt vlees. ‘Met zijn bedrijf BeefyGreen levert de ondernemer inmiddels halffabricaten aan slagers’, aldus Van Mierlo. ‘Een prachtig voorbeeld dat goed laat zien welke mogelijkheden er zijn. Eerst waren de oesterzwammen een restproduct, nu vinden ze hun weg naar de consument als vleesvervanger.’

Voedselverspilling tegengaan biedt volop kansen voor nieuwe business

Business Innovation Program

Bij de ontwikkeling van een winstgevende businesscase door grondstoffen maximaal in te zetten, komt echter goed ondernemerschap, veel kennis, technische ontwikkelkracht en een sterk netwerk kijken. Om ondernemers uit de agrofoodsector hiermee te helpen, heeft de BOM het Business Innovation Program Food opgetuigd. Bedoeld voor ondernemers die kansen zien om meer waarde te halen uit grondstoffen door nieuwe toepassingen of efficiëntere inzet. ‘Het zijn tien modules waarin we ondernemers faciliteren in het proces om met hun idee een concreet nieuwe businesscase te ontwikkelen. Dit programma doen we samen met alle andere Regionale Ontwikkelings Maatschappijen en de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Al die inspanningen moeten ervoor zorgen dat ondernemers tot nieuwe duurzamere verdienmodellen komen rondom het tegengaan van verspilling van grondstoffen’, aldus Van Mierlo.

Lees het hele artikel

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*