Voedselveiligheid: Europeanen geven de voorkeur aan de oorsprong van producten

Ongeveer een op de twee Europeanen (55%) is “zeer goed op de hoogte” van voedselveiligheidskwesties, volgens de criteria van de Efsa Eurobarometer-enquête, d.w.z. dat zij al over bepaalde levensmiddelenrisico’s hebben gehoord.

De Europeanen zijn goed op de hoogte van mogelijke gezondheidsrisico’s die hun bord kunnen bereiken, maar de prijs en de oorsprong van de producten blijven de belangrijkste criteria voor hun aankopen, zo blijkt uit een studie die begin juni 2019 door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) is gepubliceerd.

Ongeveer een op twee Europeanen (55%) is “zeer goed op de hoogte” van voedselveiligheidskwesties, volgens de criteria van de Efsa Eurobarometer-enquête, d.w.z. dat zij al over bepaalde risico’s voor levensmiddelen hebben gehoord. Dit zijn residuen of verontreinigende stoffen van bestrijdingsmiddelen, schadelijke levensmiddelenadditieven, antibiotica of microplastieken die in vlees of vis infiltreren……

Wereldvoedselzekerheidsdag

Dit soort onderzoek, gepubliceerd ter gelegenheid van de eerste “Wereldvoedselzekerheidsdag”, werd al bijna 10 jaar niet meer uitgevoerd. Sindsdien is het publieke debat steeds meer aangewakkerd door de vele schandalen: fipronil in eieren, controverse over glyfosaatresidu’s of verrot vlees dat uit Polen wordt ingevoerd.

Voedselveiligheid is echter nog steeds slechts één van de factoren die een rol spelen bij de keuze van de consument, die door 50% van de respondenten wordt genoemd. De andere zijn de oorsprong van het voedsel (53%), de prijs (51%) en de smaak (49%), en in mindere mate het voedingsgehalte (44%). Uiteindelijk zijn ethiek en religieuze overtuigingen niet erg belangrijk (19%).

Vooruitgang in wetenschap en technologie

In Frankrijk, waar het gebruik van glyfosaat een politieke kwestie is geworden, is men beter geïnformeerd over de kwestie van de residuen van bestrijdingsmiddelen in levensmiddelen, een onderwerp waar 82 procent van de respondenten van gehoord heeft, vergeleken met gemiddeld 65 procent in Europa. Deze kwestie is hun grootste zorg op het gebied van voedselveiligheid, die door 57 procent van de Fransen wordt genoemd (tegenover gemiddeld 39 procent van de Europeanen).

“Het is geruststellend om te zien dat de Europeanen zich niet al te veel zorgen maken over het voedsel op hun bord. Ik denk dat dit geen toeval is, maar eerder dankzij de vooruitgang in wetenschap en technologie, die hebben bijgedragen aan de verbetering van de voedselnormen en de hygiëne,” zei Efsa uitvoerend directeur Bernhard Url, geciteerd in een verklaring.

De studie werd tussen 9 en 24 april uitgevoerd met 27.655 personen in de 28 EU-landen, van 9 tot 24 april.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Bron: Le Soir

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*