Voedselprijzen stijgen in België al 15 jaar sneller dan in de buurlanden

Tussen 2005 en 2020 was de voedselinflatie in ons land gemiddeld hoger dan in de buurlanden. Dit blijkt uit de langetermijntrend van het prijzenobservatorium van de FOD-economie. Met name brood, granen, alcohol en tabak hebben bijgedragen tot deze relatief hoge cumulatieve inflatie in België.

Sinds 2017 en tot voor kort was de cumulatieve voedselprijsinflatie in België lager dan in de buurlanden. Over de gehele periode steeg de algemene voedselprijsindex in België echter met gemiddeld 2,5% per jaar. In Duitsland en Nederland bedroeg de gemiddelde stijging 2,2% per jaar, en in Frankrijk 1,8% per jaar. Bij een vergelijking van 2020 met 2005 bedroeg de stijging van de voedselinflatie 45,2% in België, 38,5% in Duitsland, 38,7% in Nederland en 33,1% in Frankrijk.

Drie grote verschillen

De prijsontwikkeling verschilt voornamelijk in drie periodes: twee termijnen met stijgende prijsverschillen ten nadele van België (september 2006 – juni 2009 en juli 2015 – december 2016) en een daling van het inflatieverschil tussen januari 2019 en juni 2020.

Verschillende productgroepen verklaren deze stijging. Voor de periode september 2006 – juni 2009 was dat de groep brood en granen, voor de periode juli 2015 – december 2016 was dat de groep alcoholhoudende dranken en tabak. De groepen Groenten en Vlees hebben de daling van het inflatieverschil tussen januari 2019 en juni 2020 opgevangen.

Andere factoren

De inflatieverschillen werden ook door andere factoren beïnvloed: veranderingen in belastingtarieven, alsmede factoren die verband houden met de structuur van de voedselconsumptie, waardoor de weging van verschillende producten bij de berekening van de indexcijfers werd beïnvloed.

Meer informatie: Waarnemingscentrum voor prijzen Jaarverslag 2020

Bron: Belga

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*