Voedselprijzen stijgen door conflict Rusland-Oekraïne

De prijzen van tarwe, maïs en palmolie zijn de hoogte ingeschoten sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen. In combinatie met de geringe voorraden landbouwproducten wordt gevreesd dat de voedselprijzen nog sneller zullen stijgen.

Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor 25% van de wereldhandel in tarwe en 20% van de uitvoer van maïs. De twee landen zijn ook goed voor 80% van de uitvoer van zonnebloemolie. Als gevolg van het aanhoudende conflict zijn de tarweprijzen gestegen tot hun hoogste niveau sinds 2012.

De grondstoffenprijzen zijn opnieuw gestegen nadat Russische troepen donderdagochtend Oekraïne waren binnengevallen. Op Euronext werd tarwe verhandeld tegen 344 euro per ton, waarmee in Europa een recordhoogte werd bereikt. Ook maïs, soja en palmolie stegen sterk. En de prijs van Brent ruwe olie steeg voor het eerst sinds 2014 boven de 100 dollar per vat.

Droogte in Zuid-Amerika

Naast het conflict aan de oostgrens van Europa speelt ook de droogte in Zuid-Amerika een rol. Als gevolg daarvan zijn de vooruitzichten voor de sojabonenvoorraden onzeker. De teelt van andere oliehoudende zaden, zoals oliepalm en raapzaad, heeft te lijden gehad onder slechte weersomstandigheden en een tekort aan arbeidskrachten. Dit heeft geleid tot een sterke stijging van de prijs van plantaardige oliën, die op haar beurt van invloed is op de grondstofkosten van een breed scala van producten waarvoor deze oliën worden gebruikt, van zeep en slasauzen tot biodiesel en confisserie.

Analisten van de Rabobank maken zich zorgen over de lage voorraden van veel landbouwgrondstoffen sinds het begin van het jaar. Deze situatie drijft de kosten van de voedselproductie op, hetgeen vroeg of laat in de winkels en supermarkten te merken zal zijn.

Inflatie overschrijdt de spilindex

En dat niet alleen de voedselprijzen de mensen zwaar zullen treffen is ondertussen al een feit. De spilindex wordt in februari overschreden. De reden is de aanhoudende hoge inflatie, die vooral te wijten is aan de steeds verder stijgende energieprijzen. Deze maand bedraagt het inflatiecijfer 8,04%. Dit is het hoogste niveau sinds 1983. Concreet betekent dit dat het leven nu 8,04% duurder is dan een jaar geleden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*