Voedselprijzen sterk gestegen

BARCELONA - MAY 26: The section of fruit and vegetables at the marketplace on May, 26, 2012 in Barcelona, Spain.

De voedselprijzen zijn sterk gestegen doordat we tijdens de coronacrisis anders zijn gaan eten, met andere producten die we voorop stellen. Het publiek werd ook minder prijsbewust tijdens de coronacrisis, wat de retailers in het voordeel speelde en bepaalde producten leverden de afgelopen maanden logistieke problemen op om ze naar België te halen.

Groenten: 5% meer. Fruit: 10% meer. Vruchtensappen: meer dan 9%. Volgens de regering zijn veel voedingsmiddelen veel duurder dan een jaar geleden. Omdat ze moeilijker te bekomen zijn, omdat we nu vaker andere dingen eten en omdat we minder op de prijs letten vanwege de corona.

Voedselprijzen sterk gestegen

In juli betaalde de consument 10% meer voor fruit dan in dezelfde periode van 2019. Groenten zijn ook duurder dan toen. Zoals vlees, vruchtensap, ijs, ontbijtgranen: de lijst is lang, volgens de gegevens van het Belgische bureau voor de statistiek Statistiek.

Waarom zijn onze voedingsmiddelen zo duur?

Volgens Statbel zelf heeft tijd er veel mee te maken. “Er is een afname van het aanbod door lagere oogsten als gevolg van slecht weer”, schrijft het bureau in zijn prijsanalyse van augustus. Maar dat is slechts een deel van het verhaal. Ondanks de droogte in het voorjaar waren de oogsten niet zo slecht. Door de coronacrisis is echter het geïmporteerde fruit veel moeilijker in ons land te krijgen en dat heeft effect. Citrusvruchten komen bijvoorbeeld vooral uit Spanje, dat zwaar getroffen is door de coronacrisis. Het fruit is moeilijker te plukken en moeilijker te vervoeren. Hierdoor ligt de prijs 40% boven het gemiddelde. Fruit dat met het vliegtuig aankomt (zoals lychees) is ook moeilijker te vervoeren. Ze worden vaak opgeslagen in het vrachtruim van passagiersvluchten, maar die zijn massaal verminderd.

Corona heeft bijvoorbeeld ook invloed op garnalen. Ze geraken nog maar moeilijk in Marokko, waardoor ze meer dan 30% duurder zijn.

Grotere vraag en meer vers fruit en groenten

Het verkeer speelt dus een belangrijke rol, maar het verklaart niet alles. Waarom zijn veel andere voedingsmiddelen ook duurder? “Dat hangt deels van ons af”, zegt Gino Van Ossel, hoogleraar handel aan de Vlerick School of Business. “In deze tijden van de corona slaan we dingen anders op. In ieder geval kopen we meer verse producten, dus de vraag is groter. We willen ook zo snel mogelijk uit de supermarkt komen. We achten minder op mogelijke kortingen. De supermarkten reageren hierop: er is minder druk om kortingen te geven. Supermarkten zoals Colruyt, die de promoties van naburige supermarkten volgen, hoeven dit nu niet langer te doen.

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*