Voedselprijzen staan op hoogste peil in tien jaar tijd


De voedselprijsindex van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties
, staat op het hoogste peil in tien jaar. Dat is vooral te wijten aan de toegenomen vraag uit China en de droogte in Brazilië.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) liggen de voedselprijzen slechts 7,6% onder hun vorige piek. In februari 2011 zorgden de grote mondiale vraag, speculatie en mislukte oogsten als gevolg van droogte en overvloedige regenval voor spanningen op de voedselmarkten. De situatie begint weer te verkrappen. De FAO-index van de voedselprijzen (FFPI) bedroeg in mei 2021 gemiddeld 127,1 punten, 5,8 punten (4,8 procent) meer dan in april en maar liefst 36,1 punten (39,7 procent) meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging van mei was de grootste maand-op-maand stijging sinds oktober 2010. Het was ook de twaalfde maand op rij dat de FFPI steeg tot de hoogste waarde sinds september 2011, waardoor de index slechts 7,6 procent lager uitkwam dan de piekwaarde van 137,6 punten die in februari 2011 werd opgetekend. De sterke stijging in mei weerspiegelde een forse stijging van de prijzen voor oliën, suiker en granen, samen met stijgende vlees- en zuivelprijzen.

Zuivel

In mei stegen de internationale noteringen voor mageremelkpoeder het sterkst, als gevolg van een solide invoervraag temidden van een beperkt spotaanbod uit de Europese Unie, en stegen de noteringen voor vollemelkpoeder als gevolg van grote invoeraankopen, vooral door China, ondanks het aanbod van Nieuw-Zeeland om grote hoeveelheden te verkopen. Ook de noteringen voor kaas stegen, vooral als gevolg van het kleinere aanbod uit de Europese Unie, terwijl de vraag groot was. De boterprijzen daalden daarentegen als gevolg van het grotere aanbod uit Nieuw-Zeeland, wat het einde betekende van een elf maanden durende prijsrally.

Suiker, graan en transport

De maïsprijzen stegen vorige maand met 6% op maandbasis en met 36% op jaarbasis. Vooral maïs is duurder geworden, deels als gevolg van een ernstige droogte in Brazilië. De droogte heeft ook gevolgen voor de suikerproductie, aangezien Brazilië de grootste producent ter wereld is. Extra druk kwam er door hogere prijzen voor ruwe olie en een verdere versterking van de Braziliaanse real ten opzichte van de Amerikaanse dollar, waardoor de verschepingen uit Brazilië doorgaans worden beperkt. Grote exportvolumes uit India droegen echter bij tot een verzachting van de prijsstijging en verhinderden grotere maandelijkse prijsstijgingen.

De rijstprijzen stijgen door de hoge transportkosten en andere logistieke problemen. De FAO ziet op dit moment een lichtpuntje voor granen met gunstige weersomstandigheden voor de tarweteelt in de VS en Europa.

Vlees

De vleesprijzen zijn minder dramatisch gestegen; zij waren vorig jaar al vrij hoog als gevolg van de Afrikaanse varkenspest in China. In mei stegen de noteringen voor alle vleessoorten die in de index zijn opgenomen, vooral doordat Oost-Aziatische landen, en dan vooral China, in een hoger tempo invoeraankopen deden. De krappere mondiale voorraden zorgden ook voor prijsondersteuning voor alle vleesproducten, als gevolg van meerdere factoren, variërend van slachtvertragingen in het geval van rund- en schapenvlees tot een stijgende interne vraag naar pluimvee- en varkensvlees in toonaangevende producerende regio’s.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*