Voedselinnovaties op Anuga: Horizon zette innovatieve trends en technologieën in de kijker

De toekomst van de voedingsindustrie stond centraal op Anuga HORIZON! Met een duidelijke focus op innovatieve technologieën, trends en oplossingen was HORIZON gewijd aan het vormgeven en transformeren van voedselproductie, -verwerking, -distributie en -consumptie.

Door interdisciplinaire uitwisseling pakken we de uitdagingen van de industrie aan en leggen we de basis voor een duurzamer en dynamischer voedselecosysteem, allemaal onder het motto: “Inspired The Future, Showcased The Future, Experienced The Future!”.

Conferentie: Inspireer de toekomst

De conferentie diende als strategisch kader voor intensieve communicatie. Hier kwamen experts, thought leaders en besluitvormers samen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Inspirerende presentaties en paneldiscussies belichtten de nieuwste trends, uitdagingen en oplossingen in de sector. Tijdens de conferentie werden ideeën geboren, visies ontwikkeld en wegen voor de toekomst uitgestippeld.

Tentoonstelling: Toon de toekomst

De tentoonstelling bood een levendig platform, waar met name start-ups hun innovatieve producten, technologieën en diensten met betrekking tot het aanpakken van wereldwijde voedseluitdagingen lieten zien. Bezoekers kregen de kans om van dichtbij kennis te maken met de nieuwste producten in de voedingsindustrie.

Thema’s op HORIZON

Voeding van de toekomst:

Dit segment richtte zich op de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen en dieetconcepten die inspelen op toekomstige uitdagingen. Hieronder vielen innovatieve producten die het verbruik van hulpbronnen zoals water en land verminderen en tegelijkertijd duurzame voeding mogelijk maken. Voorbeelden hiervan zijn kweekvlees, proteïnen op basis van insecten, voedingsmiddelen op basis van algen of kunstmatig geproduceerde voedingsstoffen.

Alternatieve eiwitten en ingrediënten:

Het verkennen en promoten van alternatieven voor traditionele eiwitten en ingrediënten die gebruikt worden in de voedselproductie, waaronder plantaardige eiwitten (zoals soja, erwten en linzen), paddenstoelen als vleesvervangers, insecteneiwit en in het laboratorium gekweekte eiwitbronnen. Deze alternatieven boden niet alleen een duurzamere productie, maar konden ook gezondheidsvoordelen bieden.

Voedselverspilling en circulaire economie:

Het verminderen van voedselverspilling was hier een belangrijk aandachtspunt. Initiatieven waren gericht op een circulaire economie waarin voedselafval wordt vermeden, verminderd, hergebruikt of gerecycled. Innovatieve oplossingen waren onder andere intelligente verpakkingen om de toestand van voedsel te controleren en de houdbaarheid te verlengen en initiatieven om voedseloverschotten te hergebruiken.

Gezondheid en voeding:

Het bevorderen van gezonde eetgewoonten en het verbinden van voeding met gezondheid stonden centraal in dit thema. Met behulp van gegevens en technologie kan een gepersonaliseerde voedingsaanpak zijn ontwikkeld om beter tegemoet te komen aan individuele behoeften. Het gebruik van voedingssupplementen en functionele voedingsmiddelen om de gezondheid te verbeteren was een relevant onderzoeksgebied.

Investeringen en ecosysteem:

Deze categorie behandelde de financiële aspecten van de toekomstige voedingsindustrie. Investeringen kunnen gericht zijn op het ondersteunen van innovatieve start-ups en bedrijven die betrokken zijn bij de bovengenoemde thema’s. Het ging ook om het creëren van een duurzaam ecosysteem waarin overheden, bedrijven en consumenten samenwerken om voedselzekerheid te garanderen en ecologische uitdagingen aan te pakken.

Big Data en AI:

Het gebruik van Big Data en AI zullen een belangrijke rol in de voedingsindustrie vervullen. Door uitgebreide gegevens te analyseren kunnen trends worden geïdentificeerd, consumentenvoorkeuren beter worden begrepen en voorspellingen worden gedaan. AI-technologieën kunnenn ook worden ingezet in de voedselproductie om de efficiëntie en kwaliteit te verbeteren, bijvoorbeeld bij geautomatiseerde oogst en kwaliteitscontrole.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*