“Voedsel is te goedkoop”

Liefst een derde van wat in Europa aan lekkers geproduceerd wordt, belandt op de afvalberg. “Voedsel is te goedkoop,” zei Carola Schouten, Nederlands minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. “Eten is zo laaggeprijsd dat het milieu te zwaar wordt belast, te veel voedsel wordt verspild en boeren te weinig verdienen.” En ook al kost een volle winkelkar in ons land al snel 11 procent meer dan bij onze noorderburen, haar uitspraak geldt ook hier.

Feit één: we gaven nog nooit zo weinig uit aan voeding. In 1978 spendeerde een gemiddeld Belgisch gezin nog 17,6 procent van zijn totale inkomen aan voedselproducten – geen tabak, geen alcoholische dranken. 38 jaar later – de recentste cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, dateren uit 2006 – daalde dat cijfer naar 12 procent. Van de 34.167 euro gezinsbudget ging toen 4.124 euro naar pakweg koffie, bananen of een lap biefstuk.

Afval

Feit twee: onze berg voedselrestjes blijft maar aangroeien. Vorig jaar werd in Vlaanderen voor in totaal 907.000 ton eetbaar voedsel weggekieperd – geen restafval. Per gezin (2,35 personen) gooien we jaarlijks gemiddeld 88 kilo in de vuilniszak. Dat is 37 kilogram per inwoner per jaar. Of: we halen elk bijna 100 euro uit onze portemonnee en gooien die zomaar de straat op.

Voedselverspilling

Nog hallucinante cijfers: voedselverspilling kost Europa jaarlijks 140 miljard euro. En: mocht ‘voedselverspilling’ een land zijn, dan was het de derde vervuiler na de Verenigde Staten en China. Wat we weggooien is goed voor 4,4 gigaton aan broeikasgassen per jaar of acht procent van het wereldwijde totaal.

Milieukosten exclusief

“Gelukkig is voedsel nu goedkoper”, begint bio-econoom Erik Mathijs (KU Leuven). “Met dank aan de technologische vooruitgang, want zo stegen de oogsten en daalde de kostprijs. Een toegankelijke prijs voor etenswaren kan de welvaart alleen maar ten goede komen.” Al is er een ‘maar’. Een hele grote zelfs. Want in de kostprijs van voedsel worden geen milieukosten meegerekend. “Die voor waterzuivering bijvoorbeeld”, legt professor Mathijs uit. “En dat maakt ons voedsel te goedkoop.”

Boer kan amper overleven

En ja, voor onze portemonnee is dat misschien wel fijn, weinig betalen voor ons eten, maar de boeren kunnen er bijna niet van leven. “We krijgen van de supermarkt te weinig voor onze producten, maar hebben geen onderhandelingsvrijheid”, stelt Nederlands aardappelboer Koos Dekker. “Consumenten betalen in de winkel 1,30 euro per kilo aardappelen, ik krijg amper 14 cent per kilo. Wij zitten onderaan de schakel, dus daar pakken ze de winst van af. Consumenten zijn gewend dat de schappen vol liggen. Die gaan pas nadenken als hun eten niet meer verkrijgbaar is. Dan gaan de prijzen omhoog.”

Bron: De Morgen / RTLZ

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*