Voedingssector maakt verpakkingen steeds duurzamer

5 kilo verpakkingen per Belg, per jaar. Dat is het equivalent van de besparing op verpakkingen sinds 2004, berekende Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. Voedingsbedrijven gebruiken de voorbije jaren minder en lichtere verpakkingen. In het nieuwe verpakkingspreventieplan voor de sector wil Fevia samen met zijn leden en partners verder inzetten op circulaire verpakkingen.

Het volume voedingsproducten dat verkocht werd op de Belgische markt steeg met 31 procent tussen 2004 en 2018. Cijfers van Fost Plus en Valipac tonen dan weer dat de hoeveelheid verpakkingen voor de hele voedingsindustrie in diezelfde periode stabiel bleef. Op basis van die cijfers bespaarde de sector jaarlijks gemiddeld 56.000 ton verpakkingen. Ter vergelijking: qua gewicht komt dit overeen met het restafval dat 385.000 consumenten jaarlijks produceren, evenveel dus als alle inwoners van Gent en Leuven samen.  

Het preventieplan verpakkingen, dat Fevia driejaarlijks opmaakt, biedt een stimulans voor duurzamere verpakkingen. Aan dat preventieplan nemen zo’n 150 voedingsbedrijven deel, goed voor bijna 60 procent van alle voedings- en drankverpakkingen op de Belgische markt. “De uitdaging is om verpakkingen te verduurzamen zonder daarbij de functies van verpakkingen uit het oog te verliezen”, vertelt Bart Buysse, CEO van Fevia. “Ze helpen onder meer om de veiligheid van onze voeding te garanderen, om voedselverlies tegen te gaan en om consumenten goed te informeren.”  

Voorbeelden

Als consument merk je het misschien niet, maar voedingsbedrijven investeerden de laatste jaren in innovatie en concrete oplossingen om verpakkingen duurzamer te maken. Door bijvoorbeeld dunnere of gewoonweg minder verpakkingen te gebruiken of meer duurzame etiketten, door de folie te bedrukken in plaats van papieren etiketten aan te brengen.  

Voedingssector maakt verpakkingen steeds duurzamer

De focus van het nieuwe preventieplan voor de periode 2019 tot 2022 ligt op circulaire verpakkingen. “Circulaire verpakkingen komen niet zomaar uit de lucht gevallen”, zegt Fevia-voorzitter Jan Vander Stichele. “Er komt heel wat onderzoek aan te pas en onze bedrijven moeten hun hoogtechnologische productielijnen aanpassen. Toch zijn we vastbesloten om onze voedingsverpakkingen verder te verduurzamen. Dankzij de Roadmap ‘Voedingsverpakking van de Toekomst’, kunnen we dat proces de komende jaren versnellen op een gecoördineerde manier.”  

Straks totaalverbod plastic zakjes voor eenmalig gebruik?

Ondertussen ligt in ons land een wetsvoorstel op tafel voor een totaalverbod op plastic zakjes voor eenmalig gebruik vanaf juli 2021. De PS, die het voorstel indiende, wil daarmee verder gaan dan wat de Europese Unie voorschrijft, namelijk een verbod op wegwerpplastics zoals wattenstaafjes, bekers, bestek en rietjes. Of het voorstel wet zal worden, is nog maar de vraag. Door een grote verdeeldheid onder de partijen, werd een tweede lezing aangevraagd waardoor een juridisch advies moet worden ingewonnen bij de Kamer. Binnenkort wordt het voorstel behandeld in de Kamercommissie Leefmilieu die zal beslissen of het totaalverbod er al dan niet komt.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*