Voedingsindustrie zoekt werknemers met Food Factory-spel

Meer dan een kwart van alle vacatures in West-Vlaanderen is te vinden in de voedingsindustrie. Om 17- en 18-jarigen warm te maken voor een job in de voedingsindustrie, lanceert POM West-Vlaanderen het Food Factory Escape Game in Roeselare. Dit STEM-spel is een leuke manier voor leerlingen om beroepen of studierichtingen te ontdekken die bij hun talenten passen.

Veel levensmiddelenbedrijven hebben moeite om vacatures in te vullen. Ondanks de creatieve inspanningen van veel bedrijven: Agristo zoekt 100 potatoholics, Poco Loco speurt naar guaca bij de mole, Maselis biedt graandioze jobs en bij Milcobel bouw je zelfs aan je eigen melkweg. De ondernemingen zijn zich er ook van bewust dat de kloof tussen de vereiste en de beschikbare vaardigheden groter wordt.

Opleiding is belangrijk voor aanwerving

“Opleiding speelt een belangrijke rol bij de toekomstige aanwerving”, weet ook Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “De introductie van dit Escape-spel past perfect in deze context. In samenwerking met Milcobel hebben we nagedacht over de specifieke behoeften van de sector. Met de hulp van leerkrachten en een Vlaamse onderwijsadviesdienst ontwikkelde professionele spelontwikkelaar #ANT escape rooms dit educatieve ontsnappingsspel.”

Concept van een ontsnappingsspel

In een ontdekkingsruimte van 200 m² lossen teams van vijf personen allerlei puzzels en proeven op. Met behulp van hun vaardigheden in technologie, computational denken en wetenschap, kunnen zij de code kraken. Samenwerking is de sleutel tot succes. De leraar observeert de spelsessie en relateert vervolgens de spelelementen en -ervaringen aan de beroepsprofielen en -vaardigheden van de leerlingen.

Rond kit

Milcobel leverde niet alleen de inhoud van het spel, maar ook het materiaal. Een transportband, noodknoppen en -schakelaars, hendels, fluorescerende strips, enz. kregen een tweede leven in de Food Factory. “Door deze materialen te hergebruiken, krijgen de spelers een realistisch gevoel voor op het terrein. Zo zit de Escape Game vol kleine details die zorgen voor een echte voedingsindustrie-ervaring,” legt Yanah Van Geertery, Talent Acquisition Specialist bij Milcobel, uit.

Speldag voor leraren

Op Klasbakkendag kunnen leerkrachten het ontsnappingsspel “Food Factory” voor het eerst met hun collega’s beleven en spelen. Deze vormingsdag voor leerkrachten over het onderwijsaanbod van de provincie vindt plaats op 10 november in het Huis van de voedingi n Roeselare. Voor meer informatie over het spel, bezoek www.joblabo.be/foodfactory.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*