Voedingsbedrijven mogen handgels en ontsmettende producten met alcohol maken

Door de coronacrisis is er een tekort aan handgels en andere desinfecterende producten. Minister De Backer besliste daarom afgelopen weekend (28 en 29 maart 2020) dat ook de alcohol van brouwerijen, stokerijen en van bio-ethanol producenten mag gebruikt worden. Voedingsbedrijven mogen voortaan ontsmettende producten produceren op grote schaal.

Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, en de betrokken lid-sectorfederaties – Belgische Brouwers, Vinum Et Spiritus en de Belgian Bioethanol Association (BBA) – verwelkomen deze beslissing. Verschillende bedrijven kunnen daardoor vanaf vandaag 30 maart 2020 reeds extra handgels leveren aan zorgverleners. Ook bedrijven en instellingen uit essentiële sectoren kunnen van hen handgels krijgen.

De oplossing van minister De Backer maakt het mogelijk dat bedrijven uit de voedingsindustrie, zoals stokerijen en brouwerijen, alcohol uit hun productieproces gebruiken om in grote hoeveelheden handgels en andere ontsmettende producten te maken of te laten maken. Verschillende bedrijven zijn daarmee reeds gestart en hebben stocks opgebouwd die ze vanaf maandag kunnen leveren.

Overheid stuurt bij

« Brouwerijen, stokerijen en producenten van bio-ethanol kunnen nu ook helpen om het tekort aan handgels en andere ontsmettende producten weg te werken. We zijn zeer tevreden dat de overheid de bestaande beperkingen inzake vergunningen en fiscaliteit kon bijsturen. Uitzonderlijke omstandigheden vragen om uitzonderlijke maatregelen en dit is er één van. Zo steunen we samen alle zorgverleners . Onze #foodheroes springen in de bres voor alle helden die strijden tegen het coronavirus! » aldus Bart Buysse, CEO van Fevia.

Zorgverleners en essentiële sectoren

De handgels en andere ontsmettende producenten op basis van de alcohol van brouwerijen, stokerijen of bio-ethanol producenten zijn bedoeld voor zorgverleners en voor bedrijven en instellingen die tot een essentiële sector behoren. Voor een lijst van producenten kunnen zij vanaf maandag 30 maart terecht op de website www.info-coronavirus.be en op de websites van de betrokken sectorfederaties.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*