
De regering heeft de voorwaarden vastgelegd waaronder bedrijven de samenstelling van hun producten mogen wijzigen als gevolg van het huidige tekort aan grondstoffen. De informatieposters zijn sedert 19 april verplicht en moeten in de winkels worden opgehangen.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft de voorbije weken geleid tot verscheidene grondstoffentekorten in de voedingssector, waarbij zonnebloemolie het zwaarst is getroffen. Een manier voor voedingsbedrijven om het probleem aan te pakken is hun recepten aan te passen. Het probleem is dat etikettering en verpakking verschillende maanden in beslag nemen, te lang om adequaat te reageren. Fevia heeft de autoriteiten daarom gevraagd zich soepel op te stellen wanneer bedrijven de samenstelling van producten willen wijzigen wegens bijzondere omstandigheden. De overheid heeft ondertussen een plan opgesteld met de volgende prioriteiten:
- Alle bedrijven in de agrovoedingssector moeten wijzigingen in de productsamenstelling melden aan de FOD Economie.(labellingderogation.economie.fgov.be)
- Een pagina op de website van het ministerie zal alle informatie over merken en producenten met de veranderingen bevatten.
- Ook de FOD Volksgezondheid en het FAVV zullen van de wijzigingen op de hoogte worden gebracht.
- Affiches met deze informatie moeten duidelijk zichtbaar worden opgehangen bij de verkooppunten.
- Er is geen flexibiliteit toegestaan met betrekking tot allergenen.
Het FOD Economie-platform is sinds 19 april online. Enerzijds kan de consument hier alle informatie vinden. Anderzijds hebben supermarkten en bedrijven aldus de odige tijd om de informatie op de verkooppunten te voorzien. “We hadden een uitstekende dialoog met de autoriteiten. De wil om een praktische oplossing te vinden was groot,” vertelde Fevia-woordvoerder Nicholas Courant. De maatregelen gelden alleen voor de Belgische markt, er is vooralsnog geen harmonisatie op Europees niveau.
Geef als eerste een reactie