Voeding van de toekomst: 2020 visie

Hoe zal ons eetpatroon er binnen 100 jaar uitzien? De kwaliteitskrant De Morgen boog zich over enkele voedseltrends van de toekomst. Over één ding zijn experten het alvast eens: het zal duurzamer en gezonder moeten.

In de toekomst zullen er steeds meer insecten en algen op onze borden komen. Vandaag de dag zijn ze niet zo goed ingeburgerd als sommigen zouden willen. Insecten worden vaak als smakeloos bestempeld, en we houden ook niet erg van algen. Hoewel beide een bron van eiwitten zijn en de productie ervan veel milieuvriendelijker is dan de andere leveranciers van proteïnen!

Kweekvlees komt eraan!

Het ziet er goed uit voor kweekvlees. Bill Gates van Microsoft en Jeff Bezos van Amazonië investeren zwaar in kweekvlees. Grote vleesbedrijven zijn ook geïnteresseerd. Wist u trouwens dat Winston Churchill in 1931 reeds voorspelde dat kweekvlees een toekomst heeft? Maar vandaag gaat het nog niet zo’n vaart lopen, want de productie is nog steeds vrij duur en er moet nog steeds wat onderzoek gebeuren om de juiste smaak en textuur te vinden. Maar je zou kunnen zeggen dat het kweekvlees er zeker zit aan te komen.

Vleesvervangers scoren hoge toppen

Vleesvervangers krijgen misschien straks de overhand? De laatste jaren zijn ze dramatisch gegroeid, denk maar aan de vegetarische hamburgers, de vegetarische gehaktballen of de Beyond Meat burgers, die meer dan alleen de harten van vegetariërs veroveren.

Techniek van de toekomst

Hoe zit het met futuristisch voedsel? Dankzij technologieën als 3D-printing, nutraceuticals en nanotechnologie komt dit het futurisme in voeding steeds dichterbij. Vandaag is het nog niet mogelijk om een pakje chips uit een 3D-printer te krijgen, maar er zijn al wel bekende toepassingen, zoals rozenbroccolipuree, die vol zit met vitaminen en mineralen.

Straks hulp van nanotechnologie

Je kunt ook veel verwachten van nanotechnologie. Deze technologie maakt het bijvoorbeeld mogelijk om mayonaise smaakvoller te maken zonder toevoeging van vet of om andere voedingsmiddelen zoutiger te maken zonder toevoeging van zout. Het kan ook worden gebruikt om te voorkomen dat voedsel snel bederft. Vandaag is het nog een verhaal dat zich voornamelijk afspeelt in het laboratorium. De voedingswereld zelf bekijkt het met argwaan en wil niet gestigmatiseerd worden zoals gebeurde met de genetisch gemanipuleerde planten. Bovendien is het nog niet wetenschappelijk bewezen dat nanodeeltjes geen gevaar met zich meebrengen voor de gezondheid!

Nanotechnologie kan ook in de landbouw worden gebruikt. Denk aan de kleine sensoren die meten of planten voldoende water en voedingsstoffen krijgen of aan de nanodeeltjes die gebruikt worden voor precisiebemesting. Deze nieuwe technieken worden beschreven in het boek Future Foods van David Julian McClements, hoogleraar voedingswetenschappen aan de Universiteit van Massachusetts. Hij beschrijft velden die geteeld worden met zelfrijdende tractoren die genetisch gemodificeerde zaden zaaien die een maximale opbrengst garanderen. De bestuiving gebeurt door middel van mini-hydronuts en de sensoren houden de groei in de gaten. De oogst wordt uitgevoerd door robots die precies weten wanneer de beste tijd om te oogsten is.

Robotica en AI

Volgens McClements zijn de voortekenen al gearriveerd. In Californië werd vorig jaar Iron Ox opgericht, een boerderij die volledig wordt gecontroleerd door robots en kunstmatige intelligentie. De productie zou 30 keer groter zijn dan die van een traditionele boerderij.

Een nieuwe weg

Wat over 100 jaar op onze borden kan belanden, wordt grotendeels bepaald door de beslissingen die we de komende jaren over ons voedselsysteem nemen. Volgens een internationaal panel van deskundigen is het geen optie om door te gaan zoals nu, waarbij we een roofdier zijn op deze planeet. Onze voedselproductie is verantwoordelijk voor een kwart van de uitstoot van broeikasgassen. Landbouwgrond en biodiversiteit zullen het zwaarst worden getroffen door de opwarming van de aarde. Vandaag zijn meer dan 800 miljoen mensen ondervoed en hebben ongeveer 2 miljard mensen overgewicht, met alle zorg en gezondheidskosten van dien.

Daarom pleit het panelvan deskundigen voor een ‘Great Food Transformation’, voor duurzame landbouw en een gezonder voedingspatroon met respect voor de aarde. Amper rood vlees, een klein beetje kip, vis en zuivel, bijna geen suiker en vet, maar vooral veel groenten, noten, zaden, granen en fruit.

Bron: VILT & De Morgen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*