VN pleit voor herverdeling landbouwsteun

De Verenigde Naties roepen op tot een radicale herverdeling van miljarden aan wereldwijde steun aan de landbouw. Volgens een op dinsdag 14 september 2021 gepresenteerde studie verstoort 87 procent van de landbouwsubsidies de concurrentie en schaadt het het milieu en/of kleine bedrijven.

470 miljard dollar (iets minder dan 400 miljard euro) van de in totaal 540 miljard dollar (457 miljard euro) die jaarlijks naar de landbouw vloeit, zou anders moeten worden gebruikt om duurzaam en eerlijk te zijn, zo berekent het VN-rapport. Het rapport is onder meer opgesteld in opdracht van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en het Ontwikkelingsprogramma (UNDP).

De studie is “een wake-up call voor regeringen over de hele wereld”, zei directeur-generaal Qu Dongyu van de FAO. Het hoofd van het VN-milieuprogramma (UNEP), Inger Andersen, drong er bij de landen op aan de kans aan te grijpen “om van de landbouw een belangrijke motor van het menselijk welzijn te maken en een oplossing te vinden voor de bedreigingen van klimaatverandering, natuurverlies en vervuiling”.
In 2020 zouden wereldwijd 811 miljoen mensen aan ondervoeding lijden

In hun studie luiden de auteurs de noodklok: de huidige steun wordt meestal verdeeld via tarieven of subsidies die gekoppeld zijn aan de productie en de teelt van bepaalde goederen. Dit is inefficiënt, verstoort de prijzen, schaadt de gezondheid, vernietigt het milieu en leidt tot ongelijkheid van kansen. Grote landbouwbedrijven worden bevoordeeld boven kleine boeren, onder wie veel vrouwen.

De gevolgen zijn dramatisch: in 2020 leden wereldwijd 811 miljoen mensen aan ondervoeding, en bijna een derde van de wereldbevolking had niet regelmatig toegang tot voldoende voedsel. Een herverdeling van de hulpgelden zou miljarden mensen kunnen helpen

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*