Vleesbedrijven zien nu ook brood in kunstvlees

Grote fabrikanten storten zich op vleesvervangers. Unox lanceert zijn vegetarische rookworst, Beckers legt een hele vegetarische snacklijn in het vriesvak van de supermarkt, en Mora presenteerde een samenwerking met de Vegetarische Slager.

‘Je wilt als CEO niet dat je over vijf jaar moet uitleggen waarom jouw bedrijf destijds geen markt­aan­deel heeft ingenomen’

De vlees- en snackproducenten springen opvallend synchroon op de vega-trein. “Ze houden elkaar nauwlettend in de gaten”, zegt consumptiesocioloog Hans Dagevos van Wageningen Economic Research. “Bedrijven zien bij elkaar dat portefeuilles worden uitgebreid.” Nestlé heeft het Garden Gourmet overgenomen, Danone het plantaardige Alpro; er wordt flink geïnvesteerd in vlees- en zuivelvervangers.

ABN Amro verwacht dat de markt voor vleesvervangers dit jaar met 6 procent groeit en vanaf 2019 minstens met 8 procent. Redenen hiervoor zijn volgens de bank de schandalen uit de vleesindustrie, en het groeiende bewustzijn rondom milieu en de eigen gezondheid. Dagevos: “Je wilt als CEO niet dat je over vijf jaar moet uitleggen waarom jouw bedrijf destijds geen marktaandeel heeft ingenomen”.

Nepworst in U-vorm

Merken die enkel vleesvervangers maken zoals Vivera, Garden Gourmet, De Vegetarische Slager, Valess en Quorn hebben de halve markt in handen. Nu is dus het moment aangekomen dat vleesproducenten zoals Unox en Beckers instappen met een vega-lijn.

Zelfs met het vertrouwde uiterlijk is het voor de Unox-worst moeilijk om een warm onthaal te krijgen bij de consumenten

De markt voor vleesvervangers is nu nog bescheiden. Per huishouden wordt er gemiddeld 10 euro per jaar uitgegeven aan vleesvervangers. Een schijntje van wat wordt uitgeven aan vlees (640 euro per huishouden) en vis (140 euro). “Het is nu David tegen Goliath wat betreft de vleesvervangers en de vleesindustrie”, vertelt Dagevos. “Sinds de jaren vijftig zijn we in Nederland meer en meer vlees gaan eten. Van een luxeproduct werd het ‘onmisbaar’ hoofdingrediënt van elk diner. Vleesvervangers zijn een directe aanval op de vertrouwde rookworst en hamburger. De meeste consumenten laten dat niet zo snel los, maar er is dus een beweging gaande.”

Unox werkte naar eigen zeggen vier jaar aan de smaak en textuur van hun vega-worst. De Vegetarische Slager en ander vegetarisch merk Vivera hebben al een rookworst op de markt, maar die heeft niet de typische U-vorm. Maar zelfs met het vertrouwde uiterlijk, is het ook voor de Unox-worst moeilijk om een warm onthaal te krijgen bij de consumenten. De smaak en textuur is niet vertrouwd.

Hybride vlees

Kunstvlees maken is ook een kunst op zich. De Beckerssnacks zijn gemaakt van granen en soja, in de Unox-worst zitten eiwitten uit erwten en scharreleieren. “Puurder en gezonder dan het originele product is een vleesvervanger vaak niet”, zegt Dagevos. Mocht een consument dat willen dan zit er niets anders op dan meer groenten, noten of peulvruchten aan gerechten toe te voegen.

Voor echte vleesliefhebbers zijn er ook andere alternatieven om minder vlees te eten. Dagevos noemt hybride vlees, waarbij een stukje vlees wordt aangevuld met plantaardige ingrediënten. Een andere ontwikkeling is kweekvlees. Onder meer de Nederlandse startup Meatable, die vorige week 3,5 miljoen dollar aan investeringsgeld ontving, werkt aan vlees in het laboratorium waardoor er geen dierenslacht meer nodig is. Dat kost nu nog tienduizenden euro’s voor een klein stukje. De startup hoopt over drie jaar een gekweekte, betaalbare, burger in de schappen te hebben. Tussen vlees en de vleesvervangers in. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*