Vlamingen kiezen voor puur en lokaal voedsel

Ter gelegenheid van Wereldmelkdag publiceert VLAM, het Vlaams Centrum voor Landbouw- en Visserijmarketing, een trendrapport dat de belangrijkste trends in de consumentenvoorkeur voor zuivelproducten toont. Vermeldenswaard: de COVID-19-pandemie heeft een aantal trends versneld waarbij zuiver en lokaal voedsel aan belang heeft gewonnen. De Vlaamse consument is zich steeds meer bewust van gezonde voeding en de mogelijke gezondheidsvoordelen van pure producten, zoals natuurlijke zuivelproducten. Bovendien hebben de consumenten een hernieuwde belangstelling voor de korte keten, waarin de lokale economie centraal staat. Hier volgt een samenvatting van de belangrijkste bevindingen.

De consument kiest steeds vaker voor zuivere, minimaal bewerkte producten met zo weinig mogelijk additieven. Tegen 2020 zegt 2 op 5 Vlamingen (42%) maaltijden te zullen kiezen op basis van pure producten, tegenover ongeveer 1 op 3 (36%) in 2015. Bovendien zegt 2 op 5 Vlamingen (43%) in de toekomst meer te zullen kiezen (1)

Vlamingen keren terug naar puur en lokaal voedsel

Bovendien hebben Vlamingen streekproducten nooit zo gewaardeerd2. Zo geeft tweederde van de Belgische bevolking (65%) de voorkeur aan Belgische zuivelproducten. In 2014 zeiden 2 op de 5 Belgen (41%) dat ze waarde hechten aan lokale voedselproductie wanneer ze boodschappen doen. In 2020 is dit aantal al gestegen tot 1 op 2 (52%).1 Een direct gevolg van deze ontwikkeling is de toename van de rechtstreekse verkoop aan de boer. Daardoor is ook de verkoop van verse levensmiddelen in boerderijwinkels en boerenmarkten in België tegen 2020 met 36% gestegen (2).

Yoghurt renaissance

Consumenten hechten steeds meer waarde aan een gezond immuunsysteem. Dit wordt ondersteund door een gezonde, goede en gevarieerde voeding. Zuivelproducten zijn rijk aan voedingsstoffen3 en dragen daarom bij tot een goede voeding voor een uitstekende gezondheid. De Spaanse Nationale Gezondheidsraad beveelt een dagelijkse inname van 250 tot 500 ml melk en zuivelproducten aan (4).

In dit verband is er ook een groeiende belangstelling voor de gezondheid van de darmen en de rol van het darmmicrobioom (5). Een gezonde, vezelrijke voeding is belangrijk, maar gefermenteerde zuivelproducten kunnen ook heilzaam zijn door de aanwezigheid van bepaalde micro-organismen, waaronder bepaalde melkzuurbacteriën (probiotica). Yoghurt is beter verteerbaar en de fermentatie draagt bij tot het vrijkomen van bepaalde bioactieve verbindingen met potentiële gezondheidsvoordelen6. Ongeveer 1 op 2 Belgen (49%) zegt meerdere keren per week yoghurt te eten (1).

Zuivelproducten, een waardevol basisvoedsel

Zuivelproducten blijven zeer populair bij de Vlamingen. Voor een grote meerderheid zijn zuivelproducten een onbetwist onderdeel van onze eetcultuur (86%) en zullen ze dat ook in de toekomst blijven (80%). Meer dan 7 op de 10 Vlamingen zeggen niet zonder zuivelproducten te kunnen (72%). Melk wordt door de meeste Vlamingen nog steeds beschouwd als een basisvoedsel dat altijd in het huishouden aanwezig moet zijn (80%) (1).

Zuivelproducten worden regelmatig gebruikt in Vlaamse huishoudens: een Vlaming gebruikt gemiddeld 3,9 keer per dag zuivelproducten. De vijf meest gebruikte zuivelproducten zijn boter om te bakken, boter om te smeren, melk in de koffie, kaas en yoghurt. Vlamingen vinden zuivelproducten bijzonder veelzijdig (92%), lekker (88%), van hoge kwaliteit (87%) en gezond (84%). Bovendien vinden meer dan acht op de tien Vlamingen (82%) zuivelproducten natuurlijk en authentiek en geschikt voor iedereen (74%). Bovendien zeggen drie Vlamingen op vijf (62%) dat het eten van zuivelproducten synoniem is met plezier (1).

Van avondsnack tot intuïtieve maaltijd

Het drinken van een glas melk voor het slapengaan om beter te slapen is al lang bekend in de hele wereld. Koemelk bevat van nature tryptofaan, een essentieel aminozuur en precursor van serotonine. Serotonine wordt vervolgens omgezet in melatonine, een neurotransmitter die ons slaapgevoel verhoogt. In combinatie met een koolhydraatbron (zoals honing of een banaan) zou het tryptofaan nog beter worden opgenomen. Van melk is niet aangetoond dat het doeltreffend is als nachtelijk supplement. Een kop warme melk voor het slapen gaan kan echter ook op andere manieren helpen. Als u bijvoorbeeld uw tijd neemt, kunt u zich beter ontspannen.( 7).

Bovendien zien we dat een wereldwijde pandemie het bewustzijn over het belang van voeding voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid heeft vergroot(8). Dit heeft ook geleid tot trends als intermittent fasting om plaats te maken voor intuïtief eten, wat gewoon betekent dat je gevarieerd en gezond eet wanneer je lichaam dat nodig heeft.

  • 42% van de Vlamingen opteert voor gerechten op basis van pure producten. 43% geeft aan hier in de toekomst steeds meer voor te zullen kiezen.
  • Ook lokale producten zijn aan een opmars bezig: 52% van de Vlamingen geeft aan dat ze lokale productie belangrijk vinden bij de aankoop van verse voeding.

Lees het volledige trendrapport via https://www.allesoverzuivel.be/nieuws/wereldmelkdag-2021-de-vlaming-houdt-van-lokale-en-pure-zuivelproducten.

Meer informatie over zuivel via https://www.allesoverzuivel.be/.

Noten

1Zuiveltracking 2021 (online kwantitatief onderzoek bij 600 Vlamingen 18+, met een focus op 18 tot 30-jarigen, door iVox in opdracht van VLAM).

2Consumer insights voor zuivel. (2021, maart). VLAM.

3NICE. (2021). Melk en melkproductenhttps://www.nice-info.be/voedingsmiddelen/melk-en-melkproducten

4NICE. (2021). Hoeveel melk en melkproducten per dag? https://www.nice-info.be/voedingsmiddelen/melk-en-melkproducten/hoeveel-melk-en-melkproducten-per-dag#:%7E:text=Wat%20is%20de%20aanbevolen%20hoeveelheid,karnemelk%20en%20kaas)%20per%20dag

5NICE. (2021). Het microbioom: sleutel tot gezondheid. https://www.nice-info.be/nutrinews/het-microbioom-sleutel-tot-gezondheid

6Gezondheid.be. (2021, januari). Hoe gezond is gefermenteerde voeding?https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=29637

7Lekker Van Bij Ons. (2020, 3 december). Getest en goedgekeurd: 5x slaapmutsjes met melkhttps://www.lekkervanbijons.be/melk/warme-melk-voor-het-slapen-gaan

8Passport. (2019, juli). Dairy & Beyond: Opportunities in Gut Health. Euromonitor International. https://cmi.interpublic.com/download/18204/160137/0/0/0/1619688276/Opportunities_in_Gut_Health_Dairy_and_Beyond.pdf

9Passport. (2020, juli). Functional Food and Growing Importance of Labelling. Euromonitor International. https://cmi.interpublic.com/download/18204/161164/0/0/0/1620202525/Functional_Food_and_Growing_Importance_of_Labelling_July+2020.pdf

10Landsverk, G. (2020, 21 januari). “Intuitive eating” is on the rise, and experts say it’s because people are fed up with diet culture. Insider. https://www.insider.com/what-is-intuitive-eating-does-it-work-2020-1#:%7E:text=Intuitive%20eating%20refers%20to%20a,like%20calorie%2Dcounting%20or%20aesthetics.

Download trendrapport
Download Zuivelverbruik

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*