Vlaamse gemeenten vragen beperkingen op ongezonde voeding in nabijheid van scholen

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) wil dat gemeenten meer zouden kunnen ondernemen om de verkoop van ongezond voedsel in de nabijheid van scholen aan banden te leggen. Dat schrijft Het Nieuwsblad en dat bevestigt de woordvoerder van de VVSG. Met haar oproep richt de vereniging zich zowel tot de Vlaamse regering als tot de federale overheid.

In januari bleek uit een studie van het gezondheidsinstituut Sciensano dat het voedselaanbod in de omgeving van Vlaamse scholen momenteel veel ongezond horeca-gelegenheden huisvest. Volgens de studie dienden tussen 2008 en 2020 steeds meer traditionele winkels, zoals bakkerijen of groenten- en fruitwinkels het veld te ruimen voor fastfood- en gemakswinkels. Deze stijging lijkt een bijzonder negatief effect te hebben op de gewichtsstatus van kinderen tot 12 jaar.

Lokaal kan geen beleid voeren

Volgens de VVSG kunnen de lokale autoriteiten momenteel niets doen om verkopers van ongezond voedsel in de buurt van scholen te weren. “Het probleem is dat gemeenten bij het afgeven van vergunningen aan cateraars geen onderscheid kunnen maken tussen gezond en ongezond voedsel”, legt woordvoerster Nathalie Debast uit. Dit is het gevolg van de Europese wetgeving die de vrije handel regelt.

Debast geeft toe dat het moeilijk is om alle fastfood- en gemaksvoeding in de buurt van een school te verbieden. “Een schoolomgeving is tenslotte een leefomgeving, maar het probleem is dat een gemeente vandaag niets kan doen”, zegt zij. “Een gemeente zou op dit punt een beleid moeten kunnen voeren.”

Federaal en Vlaams

De VVSG doet een beroep op verschillende ministers, zowel op Vlaams als op federaal niveau. De verantwoordelijkheid ligt bij de federale minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (Vooruit), de Vlaamse minister van Welzijn, Hilde Crevits (CD&V), of de minister van Vergunningenbeleid, Zuhal Demir (N-VA).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*