Vlaams bedrijf voor kweekvis, Fishway, zal in 2025 proefproductie aanvangen

Fishway, een Vlaamse start-up, wil producten op basis van vis maken met behulp van stamcellen die in bioreactoren worden gekweekt. Dit kun je best vergelijken met kweekvlees of anders gezegd in een labo gekweekt vlees. Om dat doel te bereiken zou de firma stamcellen van levende vissen gebruiken om verkoopbare visproducten te kweken, zonder dat er echte vis nodig is.

Het bedrijf, opgericht door econoom Sam Van de Velde en bio-ingenieur Nina Coolsaet, is van plan stamcellen van vis te gebruiken. Voordeel bij vis is dat die stamcellen beter beheersbaar zijn dan vleescellen, waardoor ze sneller en efficiënter kunnen worden gekweekt. Aangezien vissen koudbloedig zijn, kunnen hun cellen bovendien een breder temperatuurbereik verdragen, waardoor ze gemakkelijker op een kosteneffectieve manier kunnen worden gekweekt.

Proeffabriek

Fishway zou zich vooral richten op de kweek van zoetwatervissen, zoals baars en paling . Voordeel is dat die vissen goed zijn in de omzetting van laagwaarige omrega3 naar hoogwaardige omega-3vetten. De in het laboratorium gekweekte vis wil men gezonder maken door in het visvoer omega-3-vetzuren van lagere kwaliteit uit soja- of koolzaadolie te gebruiken. Het bedrijf wil tegen 2025 beginnen met de bouw van een proeffabriek en heeft zich al verzekerd van laboratoriumruimte in de Leuvense Bio-Incubator.

Concurrenten

Hoewel Bluu Seafood, een Duitse start-up, het enige soortgelijke Europese bedrijf is dat zich richt op zalm en forel, zijn er andere soortgelijke initiatieven in Azië en Noord-Amerika. Fishway verwacht tegen het einde van het jaar 7 miljoen euro aan investeringen op te halen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*